Ziraat Bankası Müzesi

Ziraat Bankası Müzesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ziraat Bankası Müzesi
Ziraat Bank Museum 2.jpg
Açılış 20 Kasım 1981 (39 yıl önce) (1981-11-20)
Konum Altındağ, Ankara, Türkiye
Koordinatlar 39°56′21.61″K 32°51′14.77″D / 39.9393361°K 32.8541028°D / 39.9393361; 32.8541028
Tür Bankacılık Müzesi
Toplu ulaşım EGO Genel Müdürlüğü logo.svg
Ankara Metro logo.svg Ulus İstasyonu
Otopark? Yok
Resmî site Resmî site
Ziraat Bankası bünyesindeki diğer müzeler
Müzenin 1930'lu yıllardaki bir fotoğrafı
Binanın girişi

T.C Ziraat Bankası Müzesi, Ankara'nın Ulus semtinde ilçesinde 1981 yılından bu yana hizmet veren veren, Türkiye'deki bankacılık sisteminin gelişimini gösteren tarihi objelerin sergilendiği müzedir.

Türkiye'nin ilk bankacılık müzesidir. 1929 yılında İtalyan Mimar Giulio Mongeri tarafından yapılan ve Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi yapılarından biri olan Ankara’nın Ulus semtinde bulunan Ziraat Bankası Genel Müdürlük Binası zemin kat Şeref Salonu’nda, 1981 yılında Bankanın birikimini ve deneyimini geleceğe aktarmak amacıyla açılmıştır. Başlangıcından bugüne Türkiye bankacılık sisteminin ticari, ekonomik, siyasi, kültürel, sanatsal, eğitsel değişimini ve geçmişten bugüne gelişimini gösterme özelliğine sahip olan Ziraat Bankası Müzesi, bu özellikleri içinde barındıran ve bankacılık sisteminde kullanılan pek çok antika objeyi, tarihi bir atmosfer içinde sergilemektedir.

Tarihi binada 2017 yılında başlayan restorasyon çalışmaları sonrasında, zemin kata bodrum katın da dahil edilmesiyle genişletilen Ziraat Bankası Müzesi, modern müzecilik anlayışı doğrultusunda dijital unsurlarla zenginleştirilerek yeni yüzüyle Kasım 2019’da tekrar ziyarete açılmıştır.

Müzenin Bölümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Zemin Kat; geleneksel yapı bozulmadan dijital uygulamalarla desteklenerek banka kronolojisinin anlatıldığı bir konsept ile oluşturulmuştur.

Bodrum Kat; yerleşiminde de tıpkı Şeref Salonu’nda olduğu gibi kronolojik bir sıra hakimdir.

Bodrum Kat kronolojik olarak şu bölümlerden oluşmaktadır;

Ziraat Bankası Müzesi Sanal Tur Linki[değiştir | kaynağı değiştir]

Ziraat Bankası Müzesi https://www.ziraatbank.com.tr/tr/bankamiz/kultur-sanat/ziraat-bankasi-muzesi adresinden sanal ortamda ziyaret edilebilmektedir.

Müze Ziyaret Bilgileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Müze İletişim Bilgileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Benzer Makaleler