Yahya Paşa Camii

Yahya Paşa Camii

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yahya Paşa Camii

Yahya Paşa Camii, 1963

Temel bilgiler
Yer Üsküp, Makedonya Cumhuriyeti
İnanç İslamiyet
Mezhep Sünni
Durum kullanımda
Mimari
Mimar(lar) Osmanlı mimarisi
Özellikler
Minare sayısı 1
Minare yüksekliği 55 (külah dahil)
Malzemeler Taş

Yahya Paşa Camii (Makedonca: Јахја-пашина џамија) Üsküp şehrinin kuzeyinde bulunan, UNESCO tarafında koruma altına alınmış bir Osmanlı dönemi camisidir. 

Ana giriş kapısının üzerinde bulunan kitabeye göre Hicri 909, Miladi 1503 ya da 1504 yıllarında Rumeli beyi ve Üsküp valisi Yahya Paşa tarafından inşa edilen camii, Evliya Çelebi'nin aktardıklarına göre bir kubbeye sahipti. Evliya Çelebi Camii'nin güzelliğinden bahsederken onu İstanbul'daki Aya Sofya ile karşılaştıracak kadar ileri gitmektedir.[1]Bu kubbe muhtemelen 1689 yılında çıkan yangın sonucunda tahrip oldu. Bunun üzerine yapıya 1720 yılında piramit formunda normal bir çatı eklenmiştir. Bugüne kadar savaşlar ve doğal sebeplerden ötürü çokça zarar gören dini mabet, çoğu kez restore edilmiştir. Camiinin taş minaresinin uzunluğu 45 metreye ulaşmakta, külah ile birlikte ise 55 metreyi bulmaktadır. Bu durum bu minareyi Rumeli'nde inşa edilen en uzun minare haline getirmektedir.

Camii haziresi

İleri Okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Pavlov, Zoran, Radmila Petkova. Ottoman Monuments. Skopje, Macedonian Cultural Heritage, Ministry of Culture of the Republic of Macedonia, 2008. ISBN 978-608-4549-03-01. с. 64.

Benzer Makaleler