Windows Aero

Windows Aero

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Windows-Vista-Windows Aero teması

Windows Aero, Windows Vista ile günümüze gelen bir görsel tema arayüzüdür. Windows Vista ve daha yeni Windows sürümlerinde bulunan bu arayüz, donanım hızlandırmasından yararlanarak işlemciye daha az yük bindirir. Pencere kenarlıklarını şeffaf yapan Aero Glass özelliği ve pencereler arası 3D geçiş yapmayı sağlayan Aero Flip 3D özelliği Windows 8 kararlı sürümü ile kaldırılmıştır.[1] Aero arabiriminde yapılan değişiklikler, görünüm, düzen ve uygulamalarda talimatların ve diğer metinlerin deyimini ve tonlamasını yansıtan arayüz yönergelerindeki değişikliklerle birlikte yeni bir görünümün dahil edilmesi de dahil olmak üzere Windows arabiriminin birçok öğesini etkiledi.[2]

Sistem gereksinimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu arayüz, RAM (Rasgele Erişim Belleği)'den çok miktarda kullanır.

Ekran kartlarına göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Windows Aero, WDDM destekli bir grafik birimine ve ekran çözünürlüğüne bağlı olarak en az 64 MB grafik belleğine ihtiyaç duyar.

Windows Vista[değiştir | kaynağı değiştir]

"Glass" benzerli pencere kenarları, "Aero Glass"ın ayırdedici bir özelliği.

Aero arayüzü, Windows XP'nin "Luna" temasını (Windows XP görsel stilleri) değiştirerek, Windows arabiriminin tamamen yeniden tasarımı olarak Windows Vista için tanıtıldı. Windows Vista Beta 1'in Temmuz 2005'te piyasaya çıkmasına kadar Aero'nun halka açık veya sızdırılmış yapılarda pek azı gösterildi. Önceki kullanıcı arabirimleri bunlar idi: Longhorn'da yer alan Plex'i 3683-4042 ; Slate, ilk olarak 4042 yapımı Lab06 derlemesinde yer aldı ve geliştirme sıfırlanana kadar kullanıldı ve Jade (4074 - 4094 inşası).[4] Microsoft, Aero temasını 5048 yapıdaki kamu yapılarında kullanmaya başladı. Tam özellikli Aero ile ilk yapı 5219 idi. Build 5270 (Aralık 2005'te piyasaya sürülmüştür), Microsoft kaynaklarına göre neredeyse tamamen Aero temasının uygulanmasını içeriyordu.[5] Ancak o andaki işletim sistemi sürümüyle arasında birçok biçimsel değişiklik yapıldı.

Windows Aero aşağıdaki özellikleri Windows Vista'ya dahil etti.

Windows 7[değiştir | kaynağı değiştir]

Görev çubuğundaki canlı küçük resimleri

Windows Aero, daha dokunmatik bir arayüz gibi çeşitli UI değişiklikleri ve işaretleme aygıtı hareketleri de dahil olmak üzere birçok yeni görsel efekt ve özellikler ile Windows 7'de revize edildi:

Windows 8/8.1[değiştir | kaynağı değiştir]

Windows 7 Aero Glass görüntüsü

Vista ve 7 tarafından tanıtılan arayüz öğelerini koruyan Windows 8 ve Windows Server 2012, Metro tasarım dilini içeren işletim sisteminin görsel görünümünde değişiklikler yaptı. Bu değişiklikler sonucunda, Aero Glass temasının yerini daha düz, sağlam renkli bir temayla değiştirdi.[11] Çoğu saydamlık efekti, şeffaflığı sağlayan görev çubuğunun yanı sıra arabirimden kaldırıldı (ancak bulanıklık etkisi artık yok). Flip 3D de kaldırıldı; ⊞ Win + Tab ↹ artık Modern uygulamalar arasında geçiş yapıyor.

Windows 7'ye kıyasla, arayüz pek çok yorumcunun protestosuna rağmen neredeyse hiç şeffaflık efekti, daha az yuvarlatılmış kenar ve düz renkli pencere kenarlığı ile daha düz bir görünüm benimsedi. Windows 8'in yayın öncesi sürümleri Aero Glass'ın güncelleştirilmiş bir sürümünü düz, kare bir görünümle kullandı, ancak Cam teması nihai sürüm için nihayet kaldırıldı.[12]

Windows 10[değiştir | kaynağı değiştir]

Windows 10, bu tasarım desenine devam eder, ancak isteğe bağlı saydamlık ve Aero benzeri bulanıklık efektleri, OS X Yosemite ve iOS 7'ye benzer bazı yerlerde (Başlangıç menüsünde, Eylem Merkezi'nde ve takvim ve hacim açılır pencerelerinde olduğu gibi) da geri yüklenir. Daha düz ve minimalist görünüme sahip yeni sistem simgeleri ve ⊞ Win + Tab ↹ sanal masaüstleri arasında geçiş yapan yeni "Görev Görünümü" modunu etkinleştiriyor. Başlık çubuğunun rengi Windows 10 RTM'de (yapı 10240) düz beyaza kilitlendi ve aksan rengi yalnızca Başlat menüsünü ve etkin pencerelerin etrafındaki 1 piksel kenarlığı etkiliyordu. Windows 10 Kasım Güncelleştirmesi (Sürüm 1511) Görev Çubuğunun ve Başlık Çubuğunun rengini rengin veya kullanıcının tercihine göre değiştirme seçeneğini ekledi ve Windows 10 Sürüm 1607'de (Redstone) bu seçenekler ayrıldı, böylece kullanıcılar seçim yapabiliyor. Parlaklık efekti ortadan kaldırıldı ve en altta çizgi sınırıyla değiştirildiğinden kullanıcı arayüzü büyük ölçüde görev çubuğunda değiştirildi ve canlı önizlemeler de değişti. Varsayılan olarak, Başlat menüsü artık tam ekran değil.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Windows 95'ten bu yana Microsoft, ilk kez kullanıcı arabirimi yönergelerini tamamen estetik, ortak denetimler, görev diyalogları, sihirbazlar, ortak diyaloglar, kontrol panelleri, ikonlar, fontlar, kullanıcı bildirimleri ve kullanılan metnin "tonu" gibi metin dosyalarını görüntüler.[13]

Aero Glass teması[değiştir | kaynağı değiştir]

Aero Glass'ı gösteren Windows 7'deki Aç iletişim kutusu

Belirli donanım ve yazılım gereksinimlerini karşılayan Windows Vista ve Windows 7 bilgisayarlarında varsayılan olarak Aero Glass teması kullanılır; bunlar öncelikle donanım ivmesi ve Masaüstü Pencere Yöneticisi (DWM) kullanılarak masaüstüne çeşitli animasyon ve saydamlık efektleri ekler. Windows Vista'nın Denetim Masasına eklenen "Kişiselleştir" bölümünde, kullanıcılar "cam" efektlerini opak veya şeffaf olarak özelleştirebilir ve renklendirdiği renkleri değiştirebilir.[14] Aero Glass'ı etkinleştirme, gelişmiş Alt-Tab menüsü ve canlı önizleme pencereleri içeren görev çubuğu küçük resimleri ve pencereleri 3B efektli olarak basamaklandıran bir pencere değiştirme mekanizması olan "Flip 3D" gibi diğer yeni özelliklere de olanak tanır.

Windows 7, varsayılan olarak büyük pencere düğmeleri (simge durumuna küçültme, simge durumuna küçültme, kapatma ve sorgulama), revize edilmiş görev çubuğu küçük resimlerini, pencereleri ekranın üst veya yanına sürükleyerek değiştirme becerisi, (ekranın yarısını dolduracak şekilde yan tarafa, ekranı en üst düzeye çıkarmak için üste), görev çubuğundaki Masaüstünü Göster düğmesinin üzerine getirerek tüm pencereleri gizleme ve diğer pencereleri sallayarak en aza indirme kabiliyeti dahil olmak üzere Aero Glass'daki ayrıntılandırmaları içerir. DWM ve uzatma Aero Glass temasını kullanmak için, piksel gölgelendirici 2.0'ı destekleyen 128 MB grafik belleği (veya en az 64 MB video RAM ve 1 GB sistem RAMi) bulunan bir ekran kartı gereklidir. WDDM uyumlu sürücüler. Aero Glass ayrıca Windows 7 Starter'de mevcut değildir, yalnızca Windows Vista Home Basic'de sınırlı bir alan için kullanılabilir ve bir kullanıcının orijinal olmayan bir Windows kopyasını çalıştırdığı algılanırsa otomatik olarak devre dışı bırakılır. Windows Server 2008 ve Windows Server 2008 R2, varsayılan olarak devre dışı bırakılan "Masaüstü Deneyimi" bileşeninin bir parçası olarak Aero Glass'ı da desteklemektedir.[15] Windows 8 ve Windows Server 2012'de, DWM tüm sistemlerde kalıcı olarak etkinleştirilmiştir; Buna ek olarak, DWM şimdi uyumlu olmayan grafik donanımı üzerinde yazılım görüntüsü kullanabilir.

Aero Sihirbazları[değiştir | kaynağı değiştir]

Windows 98'den Windows Server 2003'e kadar kullanılan sihirbaz tasarımı, görsel düzen ve işlevsellik için geçerli olan standartların yanı sıra o zaman aralığındaki çoğu Microsoft ürünüdür. Aero Sihirbazları, Aero geri kalanının estetiğine uyması için görsel güncellemeler içeren ve etkileşim akışını değiştiren Wizard 97'nin yerini alıyor.

Daha spesifik olarak:

Bildirimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bildirimler, bildirim alanındaki bir simgeyle birlikte bir uygulama veya işletim sistemi bileşeninin bir olay veya sorunla ilgili bazı bilgiler içeren bir açılır pencere oluşturmasına izin verir. Windows 2000'de tanıtılan ve yaygın olarak "balon" olarak bilinen bu pencereler, çizgi romanlarda yaygın olarak kullanılan konuşma balonlarıyla benzeşiyorlar. Balonlar, Windows'un önceki sürümlerinde, özellikle de oyunlar gibi tam ekran uygulamalarla nasıl etkileşim kurduklarına (kabarcık ortaya çıktıkça tüm uygulama en aza indirildi) dolayı, müdahaleciliğinden dolayı eleştirildi. Aero'daki bildirimler, yavaş yavaş solup içeri girerek daha az müdahalecidir, tam ekran bir uygulama veya ekran koruyucu gösterilirse görüntülenmeyecektir; bu durumlarda, bildirimler uygun bir zamana kadar kuyruğa alınır. Aero'nun bildirim pencereleri ile birlikte daha büyük simgeler ve birden fazla yazı tipi boyutu ve renkleri de tanıtıldı.

Yazı tipi[değiştir | kaynağı değiştir]

Segoe UI yazı tipi, Latince, Yunanca ve Kiril karakter setlerini kullanan dillerle Aero'nun varsayılan yazı tipidir. Okunabilirliği artırmak için varsayılan yazı tipi boyutu da 8pt'den 9pt'a yükseltilmiştir. Windows 8'den önceki Segoe UI yazı sında, sıfır sayısı ("0") dar, büyük harf "O" geniş, bir rakam ("1") üst kancadır. Aero'nun temel simgeleri, önceden Windows XP simgelerini tasarlayan The Iconfactory tarafından tasarlandı.

İfade sesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Vista Kullanıcı Deneyimi Yönergeleri, Aero kullanıcı arabirimi ile kullanılan metnin yazımında "ton" konusunu da ele alıyor. Microsoft'un önceki tasarım yönergeleri, kullanıcı arabirimi metninin nasıl dile getirildiğini ele almak için fazla bir şey yapmadı ve bu nedenle, bilgi ve isteklerin kullanıcıya sunulma biçimi, işletim sistemi parçaları arasında tutarlı değildi. Vista ve uygulamaları için yönergeler, teknik olarak doğru tavsiyeyi kesin, objektif ve olumlu olarak sunan iletileri önermekte ve belirli bir sorunu çözmek için motive olmuş akıllı bir kullanıcı olduğunu varsaymaktadır. Özel tavsiye gibi, ikinci kişinin ve etkin sesin (örn. "Fotoğraflarınızı fotoğraf makinenize yazdırın") kullanımını ve "lütfen", "üzgünüm" ve "teşekkür ederim" gibi kelimelerin kaçınılmasını içerir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2012. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2017. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2017. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2017. 
  8. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 13 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2017. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2017. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2017. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2017. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2017. 
  13. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2017. 
  14. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2017. 
  15. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Benzer Makaleler