Viterbo

Viterbo

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Viterbo
Città di Viterbo
Viterbo'da Papalik Sarayi
Viterbo bayrağı
Bayrak
Viterbo arması
Arma
Map Region of Lazio.svg
Ülke İtalya İtalya
Bölge Lazio
İl Viterbo ili
İdare
 • Belediye Baskani Giulio Marini (PDL)
Yüzölçümü
 • Toplam 406,29 km² (15.686 mil²)
Rakım 326 m (1.069 ft)
Nüfus
 (10.2010)
 • Toplam 63.395
Zaman dilimi UTC+01.00 (OAS)
Alan kodu 0761

Viterbo (Viterbo lehçesi:Veterbe), İtalya'da Lazio Bölgesi'nde, Viterbo ili'nin merkezi bir kent ve bir komün. Viterbo'nın "Şehir (Citta d'Italia)" olma statüsü kaynağı bilinmeyecek kadar geçmişlere uzanmaktadır.

Coğrafi konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Viterbo şehri antik Roma yolu olan "Via Cassia" üzerinde Roma'nın 80 km kuzeyinde bulunan bir şehirdir. 11. ve 12. yüzyıl yapılmış olan antik San Pellugrino Orta Çağ mahallesi şehir surları içinde olup hem mahalle evleri hem de şehir surları günümüze kadar kalmışlardır. Şehir civarında "Monti Cimini" ve "Monti Volsini" tepeleri bulunur.

Viterbo ve civarında tarım üretimi önemlidir.

Şehirde büyük bir hizmet sektörü bulunmaktadır. Şehirdeki askeri ve sivil eğitim kurumları şehir ekonomisine büyük katkıda bulunurlar. Bunlar arasında askeri "Karaordusu Havagücü Komutanlığı (AVES)" ve eğitim merkezi; "Karaordusu Gedikli Subay Eğitim Merkezi" ve "Havagücü Gedikli Subay Eğitim Merkezi (SMAM)" bulunur. Sivil yüksek eğitim için "Tuscia Üniversitesi" ve "Güzel Sanatlar Akademisi" İtalya çapında önemli okullardır. Viterbo şehinde ve civarında sıcak su kaynakları ve kaplıcalar bulunur; bu kaplıcalar özellikle merkezî İtalya'dan çok büyük kaplıca turisti çekmektedir.

Viterbo'da seramik, mermer taş işleme ve tahta yontma sanatları önemlidir. İtalya Devleti'ne ait olan altın rezervlerinin saklandığı yapılar Viterbo'da bulunmaktadır. 2007'de Viterbo'nun devlet başkenti Roma ve Lazio Bölgesi için yeni havaalanının yapılması için seçildiği ilan edilmiştir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehrin armasında bulunan FAVL sözcüğünün şehri Etrüsk kurduğuna işaret ettiği iddia edilmekle beraber şehrin bir Etrüsk yerleşimi olduğuna ait arkeolojik kalıntı bulunmamaktadır. Antik Romalılar döneminde kentin mevkinde "Castrum Herculis" adlı bir askeri savunma mevki bulunduğu arkeolojik kazılarda bulunan bir tapınak kalıntısından bilinmektedir.

Viterbo şehrine dair ilk yazılı belge 8. yüzyılda olup kent mevkii ismi Castrum Viterbii olarak geçmektedir. 773'te Roma'yı eline geçirmek isteyen Lombardlar kralı "Desiderus" bu hedefine varmak için Viterbo yerleşimini üs seçmiş ve bu yerleşim etrafını çeviren surları yaptırmıştır; ama Roma'yı eline geçirememiştir. Katolik Kilisesi ve Papalar Franklara destek vermeye başlayınca Viterbo şehri ve kalesi Papalık Devleti'nin önemli bir savunma mevki olmuştur. Fakat Viterbo İmparatorlar tarafından ele geçirilmek istenen bir mevki olduğu için bu şehrin idareciliği için devamlı mücadeleler yapılmıştır. 1090'da şehir surları pekiştirilmiş; 1095'te Viterbo şehri bir bağımsız komün olmuş ve 1099'da bağımsız şehir için seçilmiş konsüllerle idare sistemi kabul edilmiştir.

1162'de Kutsal Roma Germen İmparatoru I. Friederich Viterbo'nun bağımsızlığını kabul etmiştir ve bu da şehrin alanının genişletilmesine bir neden olmuştur. Papalarının Roma'yı idareleri çok zorlaşınca Papa III. Eugenius'un korunaklı kalesi dolayısıyla yaşadıkları yer olmuştur. III. Eugenius Viterbo'da bir kuşatma geçirmiştir. 1164'te İmparator Friedrich Barbarossa kendi seçtiği anti-papa III. Paschal'in merkezini Viterbo yapmıştır. 1167'de kente "Şehir" olma statüsü tanıdı ve şehrin askerlerini papalık Roma'sına karşı kullanmaya başladı. 1172'de bir kuşatma sonucu kale kuşatmacıların eline geçip büyük hasar görmüştür. Bu tarihten sonra bağımsız Viterbo etrafındaki bağımsız şehirleri hücumla ele geçirme politikasına geçmiştir. Ferentum şehrini eline geçiren Viterbo bu şehrin yıkılmasına neden olmuştur. 1190'da Viterbo şehri güçleri Corneto (modern Tarquinia) şehrini kuşatmışlardır. Fakat Roma ile birlikte Viterbo bu dönemde İmparator ordularının hücumuna da hedef olmuştur. Bu dönemde Viterbo zenginliği ile yaklaşık 60.000 kişilik nüfusu ile orta İtalya'nın en önemli şehirlerinden biri olmuştur.

1207'de Papa III. İnnocentius Viterbo Katedrali'nde bir konsey toplamıştır. Fakat daha sonra Kilise ve papanın dinsizlikle suçladığı "Patarı"nın yaşadığı şehrin kendisini papaya teslim etmemesinden dolayi için Viterbo Papa tarafından aforoz edilmiştir. 1210'da Viterbo İmparator III. Otto'yu karşı hücuma geçip galibiyetler kazanmıştır. Hemen sonra Viterbo aleyhinde askeri harekat yapmıştır. Bu yüzyılda sonra şehir sıra ile "Gatti sülalesi" ve "Di Vico sülalesi" tarafından çok diktatörce idare edilmiştir. 1254'te İmparator, Viterbo'yu kendi taraftarları olan Ghibellinolar safına çekmiştir. Ama 1243'te şehir sakinleri disiplinsiz Alman askerleri şehirden atınca, İmparator şehri sonuç vermeyen bir kuşatmaya almıştır. Bu tarihten sonra Viterbo devamlı Guelfolar safında olmuştur. 1256-1261 döneminde Viterbo imparator taraftarlarına karşı büyük mücadele veren Papa IV. Alexander'in ikametgahı olmuştur. Papa bu şehirden ordusu ile Via Cassia antik yolundan geçen Swabia Dükü Conradin'i aforoz etmiştir. Sonraki papalar, X. Gregory (1271), XXI. Giovanni (1276), III. Nicholas ve Fransız asıllı IV. Martin Viterbo'da toplanan papa seçimi kardinallar kurulu tarafından seçilmişlerdir. Papa XXI. Giovanni Viterbo'da sarayında yatak odasının tavanının çökmesi dolayısıyla ölmüştür. İtalyan olmayan IV. Martin'in seçilmesinden hoşlanmayan Viterbolular Napoli Kralı Anju'lu I. Şarlo idaresinde kardinallerin toplandığı Viterbo Katedrali'ne girip bu papanın taraftarı iki katedrali tutuklamışlardır. Bu nedenle Viterbo şehri papa tarafından aforoz edilmiştir. Bundan sonra 86 yıl papalar Viterbo'ya uğramamışlardır.

Papaların bulunmadığı bu dönemde şehir "Di Vico sülalesi" eline geçmiştir. 14. yüzyılda Giovanni Di Vicco Civitavecchia, Tarquinia, Bolşena, Orvieto, Todi, Narnı ve Amelia şehirlerini de içinde bulunduran bir dükalık idare etmekteydi. Fakat 1354'te Avignon'da bulunan papalar kendilerini eski arazilerini ele geçirmek için Kardinal Gil de Albornoz'u görevlendirip bu devleti yıkmışlardır. 1376'da şehir yine Francesco Di Vico"'nun eline geçmiştir. Fakat 13 yıl sonra 1389'da isyan eden Viterbo'lular Francesca Di Vico'yu öldürüp şehrin idaresini önce Papa V. Urban'a; ve sonra da Francesca'nın kuzeni Giovanni di Sciarra di Vico'ya vermişlerdir. 1396'da papa Boniface IX ordusuyla hücum edip Viterbo'yu Papalık Devleti'ne en son olarak dahil etmiştir. 1431'de Viterbo'da idareyi 1421'de eline geçiren Giacomo Di Vico Papalık Devleti orduları tarafında hemen elemine edilmiştir.

Bundan sonra Viterbo önemini kaybetmiş ve Papalık Devleti'nin bir parçası olarak bu devletin geçirdiği evrelerden geçmiştir.

16. yüzyılda Viterbo çok ünlü Rönensans dönemi klasik filoloji bilgin adamı ve hümanist "Latino Latini"'nin doğup yetiştiği kent olarak ün yaptı.

1871'de İtalya Krallığı'na bağlandı.

Nüfus gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Viterbo'nun belediye sınırları içinde nüfusu (10.2010 itibarıyla) 63.395 kişidir. 19. yüzyıl ve 20. yüzyılda Viterbo'nun nüfusunun gelişmesi şu gösterimde görülebilir:[1]

Kişi

Görülebilecek turistik yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Viterbo'da görülebilecek turistik yerler şunlardır:

1080'de yapılmaya başlanan "Santa Maria Nuova Kilisesi" Lombard yapımı avlusu ile ünlüdur. Bu eski mahalleye günümüze kadar gelen 11. ve 12. yüzyılda yapılmış şehir surlar ile çevrilidir; bu surlar üzerindeki "Torre Branca" (veya "Bella Galliana" ilgi çekicidir. Mahalleye surlardan giriş eski şehir kapılarından ("Porta Faul", "Porta Romana" ve "Porta Fiorentina") yapılır.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehirde 1979 yılında kurulan Tuscia Üniversitesi ev sahipliği yapmaktadır.

Komşu komünler[değiştir | kaynağı değiştir]

Viterbo komünü şu komünlerle sınır komşusudur: Bagnoregio, Bomarzo, Canepina, Caprarola, Celleno, Civitella d'Agliano, Graffignano, Marta, Monte Romano, Montefiascone, Ronciglione, Soriano nel Cimino, Tuscania, Vetralla, Vitorchiano

Kardeş şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Viterbo'nun şu kentlerle kardeş şehir bağlantıları bulunmaktadır:

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kaynak: Italyanca Wikipedia "Viterbo" maddesi 19 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Benzer Makaleler