Užupis

Užupis

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Užupis,( Yidiş: זארעטשע , Belarusça: Зарэчча , Rusça: Заречье , Lehçe: Zarzecze okunuşu ise (uzupis) Litvanya'da bulunan bir mikro devlettir. . Užupis, Litvanca "nehrin ötesinde" veya "nehrin diğer yakası" anlamına gelir. Semt, bir süre sanatçılarla popüler olmuştur. 1 Nisan 1998'de bölge , kendi anayasasıyla kendisini bağımsız bir cumhuriyet ( Užupis Cumhuriyeti ) ilan etti

Užupis Cumhuriyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

1998'de bölge sakinleri , kendi bayrağı, resmi olmayan para birimi, cumhurbaşkanı, bakanlar kurulu, Romas Lileikis ve Tomas Čepaitis tarafından yazılan bir anayasa , bir marş ve yaklaşık 11 kişilik bir orduyla birlikte Užupis Cumhuriyeti'ni ilan ettiler .  Ordu o zamandan beri emekli oldu.  Kendini ilan eden cumhuriyetin sakinleri, bu bağımsızlığı her yıl 1 Nisan'a denk gelen Užupis Günü'nde kutluyorlar. Užupis Cumhuriyeti başkanı Romas Lileikis , kendisi bir şair, müzisyen ve film yönetmenidir.

Užupis arması

Litvanya Konseyi bağımsız bir Litvanya devletinin restorasyonunu ilan etti.

Vilnius'un eski belediye başkanı Artūras Zuokas Užupis'te yaşıyor. Užupis, internet kafeler, alışveriş merkezleri veya devlet kurumlarına (Užupian hariç) ev sahipliği yapmamaktadır ve büyükelçilik bulunmamaktadır .

Bu cumhuriyet hiçbir devlet tarafından tanınmıyor. Užupis Günü'nü 1 Nisan (1 Nisan Şaka Günü ) koyma kararı tesadüfi olabilir. Cumhuriyet bayrağı, beyaz bir arka plan üzerinde bir elin avucuna sahiptir. Palmiye ambleminin rengi mevsimsel olarak mavi kışı temsil eder.

Benzer Makaleler