Tour de France genel klasman

Tour de France genel klasman

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sarı Mayo
Maillot Jaune
Maillotjaune.jpg
Ödül detayları
Spor Bisiklet
Yarışma Fransa Bisiklet Turu
Disiplin Yol bisikleti yarışı
Veriliş nedeni Fransa Bisiklet Turu'nda genel klasman liderinin giydiği mayodur.
Türkçe adı Sarı mayo
Yerel isimler Maillot Jaune (Fransızca)
Tarihçe
İlk ödül 1903 (1903)
Sürümler 108 (2021 itibarıyla)
İlk kazanan  Maurice Garin (FRA)
En çok kazanan
En son kazanan  Tadej Pogačar (SLO) (2)

Tour de France genel klasman, Sarı mayo, (FransızcaMaillot Jaune), Fransa Bisiklet Turu'nda tüm etaplar sonucunda genel klasmanda en iyi zamana sahip bisikletçiye verilen, Tur'un en ünlü mayosu. Tour de France boyunca yapıan etaplar neticesinde, genel klasman zamanı bakımından en üst sırada bulunan bisikletçi tarafından giyilmektedir. İlk olarak 1919 yılında giyilmeye başlanmıştır. Rengini yarış organizatörü L’Auto gazetesinin basımında kullanılan sarı renkli kâğıtlardan almıştır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Tour de France'ı kazanan ilk bisikletçi olan Maurice Garin sarı mayo üzerinde yeşil bant olan bir mayo giymekteydi, sadece sarı renkten oluşan mayo giymemişti.[1] 1904 Fransa Bisiklet Turu'ndan sonra kurallar değişti ve genel klasman lideri zamana göre değil, topladığı puana göre belirlenmeye başlandı. Puan sistemi 1912 yılına kadar sürdü ve tekrar zaman sistemine geri dönüldü. O zamanda dahi genel klasman lideri olan bsikletçi sarı mayo giymemekteydi.

Sarı mayo'nun başlangıç tarihi ile ilgili bilgiler şüphelidir. Tur'u 1913, 1914 ve 1920 yıllarında kazanan Belçikalı bisikletçi Philippe Thys, Belçika dergisi Champions et Vedettes 'te tekrar anılarak, 67 yaşında 1914 yılında kazandığı tur için kendisine sarı mayo armağan edildiğinde, yarış organizatörü Henri Desgrange kendisine renkli mayo ile ilgili soru sordu. Thys, sarı mayo giymesinin kendisine karşı yarışan bisikletçileri cesaretlendireceğini ve daha görünür hale geleceğini söyleyerek bunları reddetti.[1][2]

2013 yılında Fransa Bisiklet Turu'nun 100. yıldönümünde genel klasman liderinin giydiği sarı mayo sahibi Britanyalı bisikletçi Chris Froome olmuştur.

Sarı mayo rekorları[değiştir | kaynağı değiştir]

Belçikalı bisiklet efsanesi Eddy Merckx sarı mayo'yu toplamda 96 gün boyunca giydi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Woodland, Les (ed.) (2007). Yellow Jersey Companion to the Tour de France. Yellow Jersey, UK. 
  2. ^ Chany, Pierre (1997) La Fabuleuse Histoire du Tour de France, Ed. de la Martinière, France.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Benzer Makaleler