Toratau

Toratau

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Toratau
Торатау
File000046149.jpg
Yükseklik 406 m (1.332 ft)
Coğrafya
Konum Sterlitamak şehri, İşembay ili, Başkurdistan
Sıradağ Güneyli Ural

Toratau (BaşkurtçaТоратау — «kale dağ»), - Sterlitamak şehri sınırında, İşembay ili'nde bulunan dört shihandan biri. Resifin kalıntıları, Alt Permiyen (Geç Paleozoyik) resif masifi, 230 milyon yıl önce tropik denizde oluşmuştur.

Bu doğal anıt Başkurt soda şirketi ve Rus yetkilileri ile tahrip edilme tehlikesi altındadır.[1][2]. Toratau dağı Başkurdistan hükümetinin 1999 yılında ilan ettiği Özel Çevre Koruma bölgesinde bulunduğuna rağmen 2018'de Toratau dağının Başkurdistan soda şirketi imalatı için elverişli kireç yatağının olduğunu ifade ederek, dağın Özel Çevre Koruma bölgesinde bulunduğunu açıklandı.[3].

Fizyografik özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Toratau dağı, Achidel Nehri'nin 275 metre yukarısındadır. Çevredeki ovalardan 280 metre daha yüksektir. Dağ deniz seviyesinden 406 metre yükseklikte yer alır. Dağın üzerinde ve çevresinde 100'den fazla bitki türü bulunabilir. Zirvenin batı ve güney-batı yamaçlarında mağaralar vardır. Tugar-Salqan Gölü ovalarda yer almaktadır.

Konik bir şekle sahiptir. Eğimi - 20-30 derece, ancak kayalık çıkıntılar bulunmamaktadır. Alt kısım kayşat ile kaplıdır. Dağın kuzey yamacının dibinde, biri kükürtlü su bulunan kaynaklar bulunmaktadır.

Yuraktau'nun eteklerinde Moksha gölü bulunur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Denis Manturov publicly supported the BSK in the development of Bashkir Shihans (In Russian)
  2. ^ [1]
  3. ^ Sodanın Hammaddesi Eksildi

Benzer Makaleler