Tolga Sünter

Tolga Sünter

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tolga Sünter
Doğum 29 Temmuz 1975 (1975-07-29) (46 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Meslek Şarkıcı, söz yazarı, besteci ve aranjör
Etkin yıllar 1989 - günümüz

Tolga Sünter (d. 29 Temmuz 1975, İstanbul), Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci ve aranjör. Sözleri Gökhan Semiz'e, müziği ve aranjesi kendine ait olan Takmayacaksın şarkısı ile en iyi reklam müziği dalında Kristal Elma Ödülü'nü kazanmıştır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1975 yılında İstanbul'da doğan Tolga Sünter, ilkokul yıllarında piyano çalmaya başlayarak amatör müzikler ve besteler yapmaya başladı. 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarının trompet ve piyano bölümünü kazanan sanatçı, henüz 14 yaşında iken dönemin ünlü sanatçılarıyla sahne çalışmalarına başladı. Yine bu genç yaşlarında beste ve aranje çalışmalarına başladı. İlk aranje çalışması, bütün şarkılarını aranje ettiği Cem Bezeyiş'in grubu Grup Piramit'tir. Daha sonra birçok sanatçının albümünde besteci ve aranjör olarak çalışan sanatçı, yine birçok ünlü sesin sahnesinde müzisyen ve orkestra şefi olarak yer almıştır.

1998 yılında, Gökhan Semiz'in trafik kazasında ölümünden sonra grup üyeleriyle uzun süre müzik yapmamışlardır.[1] Ayna grubunun 2011 çıkışlı Mavi Şarkılar albümünde bulunan 3 adet şarkının remix versiyonlarını düzenlemiştir. Grup Vitamin'in müziğe geri dönmesi için çabalamıştır ve 2012 yılında Bana Bir Soygun Yaz adlı filmin müziklerini yaparak grup müziğe tekrar dönmüştür.[2] Grubun yeni solistlerinden olmuştur. 2015 yılında, grubun Endoplazmik Retikulum adlı dokuzuncu stüdyo albümünü çıkartmıştır. Aynı yıl TEM otoyolunda bir trafik kazası geçirdi.[3]

Albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Grup Vitamin ile çıkardığı
Burak Kut ile çıkardığı

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ""Koltuğumuz boştu, tekrar oturduk"". Milliyet Gazetesi. milliyet.com.tr. Erişim tarihi: 17 Şubat 2017. 
  2. ^ "'Gökhan sürekli rüyamıza girdi'". Habertürk Gazetesi. haberturk.com. Erişim tarihi: 17 Şubat 2017. 
  3. ^ "Tolga Sünter ölümden döndü". Milliyet Gazetesi. 18 Temmuz. 18 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 temmuz 2015.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi=, |tarih= (yardım)

Benzer Makaleler