Tırnalı, Boyabat

Tırnalı, Boyabat

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tırnalı
Sinop
Sinop
Ülke Türkiye Türkiye
İl Sinop
İlçe Boyabat
Coğrafi bölge Karadeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam 302
Zaman dilimi UTC+03.00 (TRS)
İl alan kodu 0368
Posta kodu 57200
Resmî site
[1]

Tırnalı, Sinop ilinin Boyabat ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyün ilk yerleşiklerinden olan Çüşkadı Kabilesi, bir kan davası sonucu Gümüşhane'den, Osmanlı Devleti tarafından Alaçam civarlarına sürülmüştür. Daha sonra burada da sebat bulamayınca şimdi köyün bulunduğu mevkiye göç etmişlerdir. Çüşkadı Kadılık yapıyormuş. Ama neden Çüşkadı dendiği hakkında herhangi bir bilgi yoktur. Köyün isminin nereden geldiği bilinmemektedir.

Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayram günlerinde 2 mahalle de birbirlerine karşıılıklı yemek yedirip izzeti ikramda bulunur. Ramazan aylarında her akşam bir ev sahibi köylüye iftar yemeği verir. Her sene yaz ayının girmesiyle birlikte köylü olarak yağmur duasına çıkılır. Kışın köylüler genelde birbirlerine oturmaya sohbet etmeye gider. Televizyonun çıkmasıyla günümüzde pek uygulanmamaktadır. Yazın hasat zamanında birinin hasatı erken biterse hasatı sona kalanlara yardıma gidilir.

Yemekler: Keşkek, tirit, helva...

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Sinop merkeze 136 km, Boyabat'a ise 46 km. uzaklıktadır. Köyün arazisinin yapısı çoğunlukla engebelidir. Doğusunda Elmadağı ve Tatlıcak köyü, güneyinde Emirağanın dağı, Yaylacık ve Çekmi köyleri, kuzeyinde Güney diye tabir edilen ormanlık arazi ve Göllü köyü, batısında ise Yapraklık, Silim Güneyi, Saat Kuzu, Kozak, Kara Yaprak köyü ve Çeşnigir Köyü yer almaktadır. Sinop köyün kuzeyinde kalmaktadır. Toprucak kaşından bakıldığında çıplak gözle görülebilmektedir.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 230
2000 302
1997 273

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Benzer Makaleler