Sahar

Sahar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sahar (صحار‎)
Kent
Sahar Kalesi
Umman konumunda Sahar (صحار‎)
Sahar (صحار‎)
Sahar (صحار‎)
Umman’daki yeri
Ülke Umman Umman
Bölge El Batinah (الباطنة)
Nüfus
 (2010)
 • Kent
140,006
Zaman dilimi UTC+04.00
 • Yaz (YSU) Umman Standart Zaman Dilimi

Sahar (Arapça: صحار‎ İngilizce:Sohar) Umman Sultanlığının başkent Maskat dışında kalan en gelişmiş kentidir. Maskat’ın yaklaşık 200 km. kuzeyinde bulunmaktadır. Sahar, ülkenin eski başkentlerinden birisi ve Denizci Sinbad’ın doğduğuna inanılan yerdir.[1] Zengin bir denizcilik tarihi ve geleneksel bir balıkçı kasabası olmakla birlikte daha çok Sahar Sanayi Limanı ‘nda oluşmuş kitlesel gelişime sahip bir endüstri merkezi olması ile bilinir.

2010 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göre 140.006 kişinin yaşadığı, ülkenin 5. en kalabalık nüfusa sahip kentidir.[2]

Sanayi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sahar, kendisini birçok yerel ve uluslararası yatırımcı ve işadamının ilgi odağı haline getiren belirgin bir yatırım ve iktisadi gelişim süreci yaşamaktadır. Bu değişim 2002 yılında Sahar Limanının bulunduğu Sahar Sanayi Alanında oluşan bir dizi yatırım projeleri ile ekonomik yükselişin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Liman aynı zamanda Hürmüz Boğazı’ na yakınlığı nedeni ile stratejik bir öneme de sahiptir. Liman, Sahar Sanayi Limanı Şirketi (SIPC) tarafından dünya çapında bir liman biçiminde işletilmektedir. 12 milyar doları aşan mevcut yatırımları ile dünyanın en büyük liman gelişim projeleri arasında bulunmaktadır.

Umman hükûmeti Sahar kentine özel bir önem vermekte ve 2020 yılının Umman Ekonomisi Planında geleceğin öncelikli yerleri arasında değerlendirmektedir. Umman hükümetinin amacı Sahar’ı bir bölgesel sanayi merkezi yapmak ve sanayi üretimini petrolden öte çeşitlendirmeye gitmektir. Umman hükûmeti bu ekonomik çeşitlendirmeyi sağlamak için Sahar Sanayi Alanında bir dizi yatırım projesi uygulamaktadır. Örneğin, Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) içinde önemli bir yer edinmek üzere 5 milyar dolardan fazla çelik sanayisine yatırmaktadır. Sahar Sanayi Alanında çelikten başka alüminyum sanayisi de bulunmaktadır. Sahar Alüminyum Şirketi 2004’te kurulmuş olup Sultanlığın ekonomik çeşitlenme projesinde önemli bir pay sahibi başlatıcı projelerden birisi olarak değerlendirilmektedir.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Sahar’da 4 yüksek eğitim kurumu bulunmaktadır:

Parklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sahar’da iki büyük park alanı bulunmaktadır. Birincisi El Humbar’da bulunan Sahar Park, ikincisi Sallan’da bulunan Gümüş Jübile Park’tır.

Alışveriş[değiştir | kaynağı değiştir]

Sahar merkezinde geleneksel alışveriş yeri olarak Suk (Souk) Pazarı bulunur. Diğer bir geleneksel alışveriş yeri ise Sahar Kalesi yakınındaki El Hucra’da bulunan alışveriş yeridir. Şubat ayında göstericiler tarafından kundaklanan Lulu Market, Safeer Mall, Mars Hipermarket, el Maya ve Centerpoint isimli alışveriş yerleri de bulunmaktadır. Safeer Mall aynı zamanda Carrefour marketini içinde barındırmaktadır.

Spor ve Eğlence[değiştir | kaynağı değiştir]

Kentte Sahar Bölgesel Spor Kompleksi ve Sahar Sinema Plaza isimli tesisler bulunmaktadır.

Göze Çarpanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Sohar Turizm Danışma (06.04.2012)". 22 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2012. 
  2. ^ "Times of Oman (06.04.2012)". 25 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2012. 

Benzer Makaleler