São Tomé ve Príncipe-Türkiye ilişkileri

São Tomé ve Príncipe-Türkiye ilişkileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
São Tomé ve Príncipe-Türkiye ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde São Tomé and Príncipe ve Turkey

São Tomé ve Príncipe

Türkiye

São Tomé ve Príncipe-Türkiye ilişkileri, São Tomé ile Príncipe ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Gabon'un başkenti Libreville'daki Türk büyükelçisi aynı zamanda São Tomé ve Príncipe'a da akreditedir. São Tomé ve Príncipe'ın Portekiz'in Lizbon kentindeki büyükelçiliği de Türkiye'ye akreditedir.[1]

Diplomatik ilişkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'nin São Tomé ve Príncipe ile 300 yılı aşkın bir süredir ilişkisi vardır.[2] İlişkiler Sefarad Yahudileri'nin 15. yüzyıl sonlarında Osmanlı İmparatorluğu'na gelmesiyle başladı. Daha sonra gelen Sefarad Yahudileri dahil anusimler Yahudilerin kıyıda varlıklarını kurmalarına yardımcı oldu[3] 1672'de São Tomé ve Príncipe'de Portekiz Engizisyonu'nun kurulmasıyla birlikte, Sefarad Yahudileri ve anusimlerin tekrar Osmanlı İmparatorluğu'na göç dalgası yaşandı.

Türkiye, Sao Tome ve Principe'ye geliştirme yardımı yapılmasını sağlayan Lomé Sözleşmesi ve sonrasında Cotonou Anlaşması ile ilişkiler daha da güçlendi.[2]

Ekonomik İlişkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Relations between Turkey and São Tomé and Príncipe". Türkiye Dışişleri Bakanlığı. 5 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b Serels, Mitchell. Jews of São Tomé and Príncipe: A Brief History. Brooklyn: Sepher-Hermon Press, 1997.
  3. ^ Difie, Bailey W., and George D. Winius. Foundations of the Portuguese Empire, 1415-1580. Minneapolis: University of Minnesota Yayınları, 1977.
  4. ^ "Relations between Turkey and São Tomé and Príncipe". Türkiye Dışişleri Bakanlığı. 5 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Konu hakkındaki yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Benzer Makaleler