São Paulo (eyalet)

São Paulo (eyalet)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
São Paulo
Eyalet
São Paulo bayrağı
Bayrak
São Paulo arması
Arma
Sao Paulo in Brazil.svg
Ülke Brezilya Brezilya
Başkenti São Paulo
Yüzölçümü
 • Toplam 248,209 km² (95.834 mil²)
Nüfus
 (2010)
 • Toplam 41,252,160

São Paulo ( port. São Paulo ) ülkenin güneydoğusunda yer alan Brezilya'nın  en kalabalık ve gelişmiş eyaletidir . İdari merkez, aynı zamanda Brezilya'nın ve tüm Güney Amerika'nın en büyük şehri olan São Paulo şehridir.[1] Sao Paulo , Portekizce'de Aziz Paul anlamına gelir .

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet Güneydoğu Brezilya'da bulunan ve durumunu sınırında olan Minas Gerais kuzeyde, Rio de Janeiro doğuda, Parana güneyde ve Mato Grosso do Sul batıda . Güneydoğuda devletin Atlantik Okyanusu'na erişimi vardır , en önemli liman Santos şehridir . En yüksek noktası Jaragua Dağı'dır (1135 m).

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

İklim bu durumda, esas olarak tropik önemli sıcaklık değişiklik olmadan, sıcak ve nemlidir. İç plato bölgesinde, iklim ılıman subtropikaldir (bu durumda sıcaklık değişimleri daha hassastır, ayrıca özellikle Ekim'den Mart'a kadar bol olan yağışlar).

Rakım sıcaklık aralığını azaltır, yazları ılıman sıcaklıklar (17 ila 34  °C arasında ) ve serin kışlar güneyden gelen soğuk cephelerden büyük ölçüde etkilenir. Geceleri minimum sıcaklığın 4 veya 5 dereceye düşmesi nadir değildir, ancak gündüz sıcaklık nadiren 10 derecenin altına düşer. Sonunda, soğuk cephelerin yokluğu ile şehir kış aylarında ılıman bir iklimin tadını çıkarabilir.

São Paulo kıyılarında kışların soğuk ve nemli, yazın oldukça sıcak, merkezde kışın kuru, yazın ise sıcak ve yağışlı geçtiği belirtilmelidir. Aslında Aralık gibi bir ayda, güneşle dönüşümlü sağanak yağışlar sık ​​olduğu için Sao Paolo, dört mevsimin bir günde meydana gelebildiği durum olarak tanımlanır. Güneşle uyanmak ve gün içinde kuvvetli sıcak rüzgarların eşlik ettiği ani ve kuvvetli sağanak yağışlara tanık olmak alışılmadık bir durum değildir.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Immigration arabe ; carte couverture - 1908.jpg

São Paulo'nun nüfusu büyük ölçüde İtalyan kökenli insanlardan oluşuyor: 13 milyon İtalyan kökenli; Yerel nüfusun %32,5'i. Sao Paulo, İtalya'nın herhangi bir bölgesinden daha fazla İtalyan'a sahiptir.  Portekizliler , İspanyollar , Almanlar , Lübnanlılar ve Japonlar'ın soyundan gelenler de oldukça yaygındır ; aslında, São Paulo'daki Japon topluluğu, anavatan dışındaki dünyadaki en önemli topluluktur.

1950'lerden bu yana , São Paulo, iş aramak için kuzey Brezilya popülasyonlarından önemli bir göç akışı aldı.

Devletin nüfusu 01.07.2011 tarihi itibariyle 41 586 892 kişi  , özellikle son 100 yılda önemli ölçüde artmıştır. Modern nüfusun oluşumu 16. yüzyılda Portekizli sömürgecilerle başlamıştır . Ancak kısa süre sonra, komşu Rio de Janeiro'da olduğu gibi, köle sahibi yetiştiricilerden oluşan küçük bir tabaka dışında, çoğu Kızılderili ve Afrikalı unsurlarla karıştı. Portekizce ve diğer Avrupalıların büyük bir akını yeniden başladığında, 19. yüzyılın ortalarına kadar eyalette Portekizce konuşan siyah nüfus baskındı .

Eyalete gelen ilk Portekizli olmayanlar, Alman sömürgeci gruplarıydı. XIX sonlarında - XX yüzyılın başlarında, devlet İtalyan, İspanyol ve Portekizli göç dalgaları tarafından süpürüldü, önemli Polonyalılar, Almanlar, Belçikalılar, Araplar ve Japonlar geldi. 20. yüzyılın ortalarında olarak, en fazla 4 / 5 nüfusun Avrupa kökenliydi.

Avrupa'daki durumun iyileşmesi, Avrupa'ya göçün azalmasına ve iç göç süreçlerinde bir artışa yol açtı: Brezilya'nın kuzeyinden gelen göçmenler, çoğunlukla plantasyonların, melezlerin ve siyahların tahribatı nedeniyle yoksullaştı, devlete akın etti . daha iyi hayat . Kitlesel kendiliğinden göç, yoğun nüfuslu eyalette suç durumunun kötüleşmesine yol açmıştır.

Modern Sao Paulo'da, nüfusun çoğunluğu kendini beyaz olarak sınıflandırmasına rağmen (%63.1), çoğunluğunun bir çeşit Afrika veya Hint kanı katkısı vardır, %29.3'ü melezdir, %6.4'ü siyahtır ve %1'i Asyalıdır. Eyaletteki ana ve pratik olarak tek iletişim dili Portekizce'dir .

İdari bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]

İdari olarak, eyalet 15 mezo bölge ve 63 mikro bölgeye ayrılmıştır. Devletin 645 belediyesi var.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet Brezilya'nın GSYİH'sının yaklaşık üçte birini üretiyor - yaklaşık 255 milyar dolar ABD . Eyalet ekonomisinde önde gelen endüstriler makine , otomobil , uçak yapımı , hizmet ve finans faaliyetleri, ticaret , tekstil , gıda işleme ( narenciye üretimi , şeker , kahve üretimidir ).

Spor[değiştir | kaynağı değiştir]

Futbol başrolde . Eyalet başkenti, geleneksel Brezilya futbol kulüpleri olarak kabul edilen eyaletteki en güçlü 4 kulüpten 3'üne ev sahipliği yapıyor - São Paulo (örneğin, Friedenreich , Cafu , Rogerio Seni ), Palmeiras ( Vava , Marcos ) ve Corinthians ( Rivelino ) , Sokrates ). Dördüncü futbol büyük liman şehridir - " Santos " ( Pele , Carlos Alberto Torres , Robinho , Neymar ).

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "São Paulo: 99% dos municípios têm desenvolvimento alto ou moderado". Agência Brasil. Erişim tarihi: 2018-06-28. 

Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Benzer Makaleler