Rivoli

Rivoli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Flag of Italy.svg Comune di Rivoli
Rivoli bayrağı [[Dosya:|120px|Rivoli arması]]
Rivoli bayrağı Rivoli arması
Rivoli beldesini gösteren İtalya haritası
Coğrafi bölge
(İta.:Zona)
Bölge
(İta.:Regione)
Piyemonte
İl
(İta.:Provincia)
Torino ili
Belediye Başkanı
Franco Giusto Dessì (Centro Sinistra)
(23.6.2009 tarihinden beri)
Yüzölçümü
29,52 km²
Nüfusu
49.591
(1.1.2011)
Rakımı
390 m
Tatil günü
Madonna della Stella - Eylul 3. pazartesi
Posta kodu
10098
Telefon alan kodu
011
ISTAT kodu
001219
Zaman dilimi
OAZD, UTC+1
CastelloRivoli.JPG
Rivoli Satosu

Koordinatlar: 45°04′21″K 07°31′38″D / 45.0725°K 7.52722°D / 45.0725; 7.52722 Rivoli İtalya'nın Piyemonte bölgesinin Torino ili'ne bağlı olan bir komündür.

Torino şehrinin 14 km batısında konumlanmıştır ve bu nedenle metropoliten Torino sehrinin bir parcasidir. Beldenin alanı 29,52 km² olur.

Rivoli'de bulunan "Rivoli Satosu" 1997'den itibaren UNESCO Dunya Miraslari, İtalya listesine konulan Torino ve civarında bulunan 16 "Savoya Krallik Hanedani ikematgahlari"ndan biridir.

Coğrafi konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Rivoli'nin Torino ili ve İtalya'da konumu

Rivoli kenti "Val dı Suse" vadisinin ağzında bulunmaktadır. Kentin etrafında bulunan tepelik arazi bir buzul kalıntısı olan "moren" taşları yığıntılarında oluşmuştur. Torino'nun 14 km batısındadır ve 17. yy da bile Rivoli kenti ile Torino arasında 13 km'lik "Corso Francia" adlı düpedüz ve gayet geniş bir bulvar yapılmıştır. Günümüzde Rivoli Torino büyük şehrinin bir kısmıdır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Rivoli civarı Romalılar tarafından fethedilmeden önce "Ligür"'lerin bir kolu olan "Taurini" kavminin yaşadığı alan olduğu kabul edilmektedir. Bu araziye M.Ö. 4. yy'dan sonra güney Fransa'dan Kelt asıllılar göçmüşlerdir. Antik Romalılar bu mevkiyi M.Ö 221'de ele geçirmişlerdir. Bu mevkide Romalıların M.Ö. 2. yy.dan itibaren bir küçük yerleşke kurdukları arkeolojik kazılardan anlaşılmaktadır.

Bu yerleşkenin "Gaul Francigena" adı verilen antik Romalı yolu üzerinde bulunması ve bir sınır yerleşkesi olması nedeniyle, yerleşkenin Orta Çağ'da birçok kere yabancı ordular tarafından ele geçirilip, talan edilmiş ve yıkılmış olduğu belgelenmiştir. Rivoli 14. yy.da bazı imar hareketlerine sahne olmuştur. Buna en iyi bir gösterge bu dönemden kalan "Casa del Conte Verde Konağı"'dır. Bu bina günümüze kadar gelmiştir ve sergiler ve diğer kültürel etkinlikler için kullanılmaktadır.

18. yy.da Rivoli'de bazı ilgi çekici gelişmeler olmuştur. Mimar "Juvarra" Rivoli'deki eski Rivoli Şatosu'şunu tümüyle modernize etme planı hazırlamıştır. Bu yeni yapı için tahta maket Torino'da "Palazzo Madama"'da bulunmaktadır. Yapım başlayıp ve tasarlanan sarayın sağ kanadı tamamlandıktan sonra inşaat işleri durdurulmuş ve bina bitirilmemiştir. 1711-1713 döneminde Rivoli Şatosu'nun biraz ilerisindeki "Piazza Castello Meydanı" ile 13 km uzakta bulunan Torino'da bulunan "Palazzo Madama Sarayı"'nın önündeki meydanı birbirine bağlayan bir düpedüz bulvar yapılmış ve Avrupa'da en uzun düz sokağı olan bu bulvara "Corso Francia" adı verilmiştir.

Nüfus gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Rivoli'nun komun sınırları icindeki (1.1.2011 itibarıyla) nüfusu 49.591 kişidir ve nüfus yoğunluğu 1680 kişi/km² olur. Rivoli nüfusunun 19.ve 20. yüzyılda gelişmesi şu gösterimde izlenebilir:[1]

Kişi

Görülebilecek yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Rivoli'de görülebilecek turistik yerler şunlardır:

Komşu komünler[değiştir | kaynağı değiştir]

Rivoli'nin şu komünlerle sınırları bulunur: Alpignano, Caselette, Collegno, Grugliasco, Orbassano, Pianezza, Rivalta di Torino, Rosta, Torino, Villarbasse

Kardeş şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Rivoli şu kentlerle kardeş şehir bağlantısı kurmuştur:

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kaynak: İtalyanca Vikipedi "Rivoli" maddesi 24 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Benzer Makaleler