Pisa

Pisa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pisa
Comune di Pisa
Pisa'nın dünyaca ünlü görünümü Pisa kulesinin görünümü
Pisa'nin İtalya ve Toskana Bölgesi'nde konumu
Pisa'nin İtalya ve Toskana Bölgesi'nde konumu
Ülke İtalya İtalya
Bölge Toskana
İl Pisa ili
İdare
 • Belediye Başkanı Marco Filippeschi (Demokratik Parti)
Yüzölçümü
 • Toplam 185,27 km² (7.153 mil²)
Rakım 4 m (13 ft)
Nüfus
 (28.2.2010)
 • Toplam 87.689
Zaman dilimi UTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU) UTC+02.00 (OAYS)
Alan kodu 050

Pisa, Kuzey İtalya'daki Toskana bölgesinde ayni ismi taşıyan Pisa ilinin merkezi olan bir şehirdir.

Eğik Pisa Kulesi ve içinde Pisa Katedrali ve vaftizhanesi ile birlikte bulunduğu "Piazza del Duomo" bölgesi 1987'den itibaren UNESCO Dünya Mirasları listesi'ne alınmıştır.

Pisa 11. yüzyıl ile 14. yüzyıl arasında İtalya yarımadasının en güçlü 4 deniz cumhuriyetinden biri olarak (diğerleri Ceneviz Cumhuriyeti, Venedik Cumhuriyeti ve Amalfi) tarihe geçmiştir. Ayrıca Pisa bilim insanı Galileo Galilei'nin yaşamış olduğu kenttir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Pisa şehrinin ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu kesin olarak bilinmemektedir. MÖ 5. yüzyıldan kalma bazı arkeolojik bulgular bölgede Yunan ve Galyalılarla ticaret yapan bir şehrin varlığını ortaya koymuştur. MÖ 180 yılında Roma İmparatorluğunun bir kolonisi haline gelerek Portus Pisanus adını aldı. Zamanla Pisa Toskana bölgesinin Korsika, Sardunya ve Fransa ile İspanya'nın güney kıyılarıyla ticaret yapan ana limanı haline geldi.

Pisa önce Lombardların egemenliği altına girdi. Sonra Şarlman'ın Lombardları yenmesiyle Kutsal Roma Cermen İmparatorluğunun bir parçası oldu. 11. yüzyılda Pisa İtalyan Yarımadasının 4 büyük bağımsız deniz cumhuriyetinden biri haline geldi. Pisa'nın 1060 yılında Cenevizlilerle yaptığı ilk deniz savaşı zaferle sonuçlandı. 1088 yılında Kuzey Afrika'daki bir Müslüman şehri olan Mehdiye'yi talan etti. Pisa Kudüs şehrinin Fatımilerden ele geçirilmesiyle sonuçlanan I. Haçlı Seferinde önemli rol oynadı. Pisalılar Antakya, Yafa, Lübnan bölgelerinde koloniler kurdular ve Konstantinopolis, Kahire ve İskenderiye'de yerleşim bölgeleri kurdular.

Pisa 14. yüzyıldan itibaren zayıflamaya başladı. 1509 yılında Floransa'nın eline geçti. II. Dünya Savaşı sırasında Pisa şehri büyük zarar gördü. Bombardımanlar sırasında Camposanto (Anıt Mezar)'daki freskler neredeyse tamamen yok oldular.

Görülecek yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kardeş şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Pisa şu kentlerle kardeş şehir bağlantısı kurmuştur:[1]

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Pisa'da "Piazza del Duomo (Katedral Meydani)" panoramasi
Pisa'nin panoraması

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Pisa - Official Sister Cities". © Comune di Pisa, Via degli Uffizi, 1 - 56100 Pisa centralino: +39 050 910111. 16 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2008. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Benzer Makaleler