Mert Irmağı

Mert Irmağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mert Irmağı
Mert Irmağı Karadeniz'e dökülür
Mert Irmağı Karadeniz'e dökülür
Ağız Karadeniz
Uzunluk 67,88 km
Kaynak rakımı 1300 m
Ağız rakımı 0 m
Debi 5,28 m3/sn

Mert Irmağı, Samsun ilindeki akarsudur. Canik Dağları'nın yükseklerinden doğar, güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunda akar, Samsun merkezin doğusundan Karadeniz'e dökülür. Uzunluğu 67,8 km, yükselti farkı 1300 m, ortalama akım 5,28 m3/sn'dir[1].

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Üzerinde 3'ü otoyol köprüsü, 1'i yaya köprüsü olmak üzere toplam dört köprü bulunmaktadır. Üçüncü otoyol köprü inşaatının temeli, kısa zamanda atıldı ve 2. Bulvar Mert Köprüsü inşası tamamlanarak hizmete açılmıştır. Böylece hastane site ve merkez ilçelere ve de mahallelere geçiş daha kolay ve güvenli olması sağlanmıştır.

Su Kirliliği ve Projeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Mert Irmağı'ndan balık avlanılmaktaydı, fakat ırmağın zamanla kanalizasyon, katı ve sıvı atıklarla kirletilmesi sonucu yasaklanmıştır.Irmağın çevresinde turistlerin ve halkın ilgisini çekecek güzel projeler uygulanmaya başlanmıştır.(2003) yılında 3 km'lik bir yürüyüş yolu yapılmıştır. Bununla beraber bu akarsuyun karşı yakasına (Canik) da aynı projeler desteğinde çalışmalar yapılmaktadır.İleride temizlenmesi düşünülen ırmak, kano ve benzeri su araçları ile görülmeye değer bir bölge haline dönüşecektir.

Şehir Açısından Konumu ve Etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Taşkın[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ KARATAŞ, Atilla (2015). "Akarsu Havzalarında Asimetrik Yapı". academia.edu. 25 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2020. 

Benzer Makaleler