Martin Lawrence

Martin Lawrence

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Martin Lawrence
MartinLawrenceHWOFJune2013.jpg
Martin Lawrence, 2013
Doğum Martin Fitzgerald Lawrence
16 Nisan 1965 (1965-04-16) (56 yaşında)
Frankfurt, Hessen, Almanya

Martin Fitzgerald Lawrence (d. 16 Nisan 1965; Frankfurt, Hessen), Amerikalı oyuncu, komedyen, yönetmen ve yapımcı. 1990'lı yıllarda Hollywood'da üne kavuştu ve başrol oyuncusu statüsü kazandı.

Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Martin 1965 yılında Almanya'da doğdu. Babası John Lawrence'ın işi yüzünden Martin 7 yaşındayken Washington'a taşındılar. 1973 yılında anne ve babası boşandı. Martin babasını az görüyordu ve annesi evine yardım için iki işte birden çalışıyordu, işlerinden biri kasiyerlikti. Martin 10'lu yaşlarında boksla ilgilenmeye başladı.

Kariyeri, filmleri ve ünü[değiştir | kaynağı değiştir]

Lawrence daha sonra Kaliforniya'ya taşındı. Bir yarışma sonucu Martin Stand-Up yapmaya başladı ve bir sit-com dizisi olan What's Happening Now'da rol aldı. Daha sonra Def Comedy Jam programının sunuculuğunu yaptı. Burada Cedric The Entertainer ve Chris Tucker gibi komedyenlerle çalıştı. Bir Tv filminden sonra bir Spike Lee klassiği Do the right thing filminde çok kısa rol aldı. İlk başrolü bir stand up sanatçısını oynadığı Talkin Dirty After Dark oldu. Martin Lawrence birçok tv filminde de oynadı. Martin Lawrence öncelikle House Party gibi filmlerde oynadı, bunun devam filminde de rol aldı. İlk şöhretini Eddie Murphy'nin oynadığı Boomerang filmindeki yardımcı rolüyle kazandı. Daha sonra Bad Boys filminde Will Smith, Tcheky Karyo, Theresa Randle ve Téa Leoni gibi oyuncularla oynayarak ünü arttı, film o zamanlar fazla ünlü olmayan oyuncularla çekilse de aksiyon sahneleriyle dikkatleri topladı.

Yüksek okulu bitirdiği Maryland'de yaşıyor.

Özel hayatı ve ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizi:

Program:

Albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmler için aldığı paralar[değiştir | kaynağı değiştir]

Benzer Makaleler