Madden NFL

Madden NFL

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Madden NFL
Geliştirici EA Tiburon Bunu Vikiveri'de düzenle
Yayımcı Electronic Arts
Yapımcı EA Tiburon
Platformlar Apple II, Macintosh, SNES, Sega Genesis, 3DO, Nintendo DS, GameCube, Nintendo 64, Windows PC, DOS, PlayStation, Xbox, PlayStation 2, PlayStation 3, Sega Saturn, Wii, Xbox 360, PlayStation Portable
Çıkış İlk kez 1989 da çıkmıştır
Tür Amerikan Futbolu - Simülasyon

Madden NFL EA Tiburon tarafından EA Sports için geliştirilen video oyunları serisidir. Oyun adını efsanevi futbol koçu John Madden'dan almıştır. Oyun genellikle çıktığı her sene kendi kategorisinde ve diğer kategorilerde Best-Seller (En Çok Satan) unvanını elde etmeyi başarmıştır.

Oyunun Gelişimi ve Yayılma Süreci[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunun ilk sürümü 1989 yılında Apple II serisi için John Madden Football adı altına basılmıştır. Geliştirici takım aslında oyundaki takımların 6-7 kişiden oluşmasını istemiştir ama Madden:" Eğer gerçek değilse ben bu yapıma adımı koymuyorum." demiştir.

Yıllar geçtikçe oyuna sürekli yeni özellikler eklenmiştir bunlar diğer EA Sports oyunlarında da görülebilir. Bunlara: Spikerler, televizyonda gerçek maçı izlerken oyunun da gösterilmesi, Franchise Mode ve daha birçok yeni özellik örnek gösterilebilir.

2000'lerin Başlangıcı[değiştir | kaynağı değiştir]

2000'lere girildiğinde oyun sektörünün aşırı çabuk gelişmesinden de etkilenen Madden, EA Sports'un adeta incisi kıvamına gelmiştir.

Bu spor dünya çapında pek popüler olmadığı için oyun Avrupa ve Asya'ya çok satılamamıştır. Ancak bu durum EA için pek dezavantaj oluşturmamıştır. Çünkü ABD'nin en çok satan oyunları listesinde ilk çıktığı zamanlarda ve sonrasında hep en çok satanlar listesine girmeyi başarmıştır.

2008 ve Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncular son yıllarda EA Sports'un oyunlarının kendini tekrarlamasından şikayet etmektedir ve tahtı sallanmaya başlamıştır çünkü çoğu spor dalındaki oyununa bir rakip çıkmıştır. Örnek olarak Futbolda Pro Evolution Soccer (PES), basketbolda da NBA 2K serisi gibi.

Ama bunu gören ve oyunculardan gelen tavsiyelerinde dikkate alan EA Sports özellikle Next-Gen(Yeni Jenerasyon) konsolların da piyasaya sürülmesiyle oyun adeta gerçekçilik sınırlarını zorlamaya başlamıştır her ne kadar hala çok eksikleri olsa da...

Lisanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

1993'e kadar seri, resmi NFL lisanslarına sahip değildir. NFL '94 serinin ilk resmi takım lisanslı oyunu özelliğini taşımıştır. NFL '95 te NFLPA (NFL Futbolcular Birliği) lisansınıda almayı başaran EA ilerleyen yıllarda NFL koç lisanslarını da almıştır ve oyun artık tamamı ile NFL oyunudur.

Özel lisans[değiştir | kaynağı değiştir]

2005'te Madden oyunlarının üreticisi, EA Sports, NFL ve NFLPA ile 2009'a (2012'ye uzatılmıştır) kadar özel bir lisans anlaşması yapmıştır. Bu anlaşma ile NFL takımlarını, oyuncularını, ve stadyumlarını kullanma haklarına sahip olmuştur.

The Madden Bowl[değiştir | kaynağı değiştir]

Madden Bowl tek kişilik elemeli bir turnuvadır ve 1995'ten bu yana gerçekleştirilmektedir. Yarışmacılar istedikleri takımı seçmekte özgürdür.

Madden Bowl Kazananları[değiştir | kaynağı değiştir]

Çaylak Madden Bowl Kazananları[değiştir | kaynağı değiştir]

Head Coach serileri[değiştir | kaynağı değiştir]

2006 da EA Sports NFL Head Coach'u piyasaya sunmuştur. Ancak oyun beğenilmez, çok hata olduğu ve gerçekçi olmadığı söylenir. EA Tiburon oyunu tamamı ile baştan yaratarak, yeni bir oyun motoru üzerinden NFL Head Coach 09 olarak 12 Ağustos, 2008 tarihinde Madden NFL 09 Özel Paket olarak, yalnız sürümü ise 2 Eylül, 2008 tarihinde piyasaya sürmüştür.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Benzer Makaleler