Lincoln, Nebraska

Lincoln, Nebraska

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lincoln, Nebraska
Eyalet Başkenti, Şehir
City of Lincoln
Lincoln Şehri
Lincoln merkezi panoraması
Lincoln, Nebraska bayrağı
Bayrak
Takma ad:
Yıldız Șehri
Lincoln'nun Lancaster kontluğu ve Nebraska eyaleti içindeki konumu.
Lincoln'nun Lancaster kontluğu ve Nebraska eyaleti içindeki konumu.
Amerika Birleşik Devletleri konumunda Lincoln, Nebraska
Lincoln, Nebraska
Lincoln, Nebraska
Lincoln'un ABD'deki konumu.
Ülke Amerika Birleşik Devletleri ABD
Eyalet Flag of Nebraska.svg Nebraska
Kontluk Lancaster County, Nebraska
İdare
 • Belediye Başkanı Leirion Gaylor Baird (D)
Yüzölçümü
 • Eyalet Başkenti, Şehir 234,03 km² (9.035 mil²)
 • Su
3,24 km² (125 mil²)
Rakım 358 m (1.174 ft)
Nüfus
 (2010)Nüfus Sayimi
 • Eyalet Başkenti, Şehir 258.379
 • Yoğunluk 1.119,5/km² (28.990/mil²)
 • Kent
258.719
 • Metropol
310.342
Zaman dilimi UTC-06.00 (CST)
 • Yaz (YSU) UTC-05.00 (CDT)
Alan kodları 402, 531

Lincoln, Nebraska, Amerika Birleşik Devletleri'nin Nebraska eyaletinin başkenti ve Lancaster ilçesi (county) merkez şehri.

Lincoln, Nebraska şehrinin nüfusu (2010 Nüfus Sayımı itibarıyla) 258379 kişidir. Böylece Lincoln şehri Omaha'dan sonra Nebraska eyaletinde ikinci büyük kent olup ve ABD'nin tümünde 72. sırada bulunmaktadır. Şehrin sınırları öyle çizilmiştir ki etrafındaki şehirleşmiş varoşlar şehir sınırları içine alınmıştır (Böylece şehirleşmiş bölge nüfusu 258719 kişidir). ABD şehirleşmiş bölgeler arasında 145. sıradadır. "Nüfus Sayım Bürosu"nun tanımlamasına göre şehrin metropoliten bölgesinin nüfusu 310342 kişi olup ABD metropoliten bölgeler sıralamasında 155. sırada gelmektedir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Lincoln 1856'da "Lancaster" adı ile kurulmuş bir köydü. 1859'da Nebraska eyaletinde yeni kurulan "Lancaster Kontluğu (County)" merkez şehri yapıldı. "Nebraska Arazileri" ABD Kongresi tarafından 1854'te kurulduğu zaman Omaha başkent olarak seçilmişti. Fakat bu arazilerde bulunan nüfusun çoğunluğu Platte Nehri güneyinde yaşamaktaydı. Platte Nehri güneyinde yaşayanların arasında bu arazilerin "Nebraska Arazileri" sınırlarından çıkarılıp Kansas'a devir edilmesi için bir halk isteği doğmuştu. Bunun üzerine "Nebraska Arazileri" yasama konseyi Nebraska Arazileri başkentinin Platte Nehri güneyinden ayrılıp bu araziler içinde kurulu en batı yerleşkeye götürülmesi için yasa çıkarttı ve bu yenı başkent yerleşkesinin Lancaster köyü olmasına kararını verdiler. Bu köyün tuzlu sulu ve bataklıklı bir ovada bulunmasının da bu karara bir neden olduğu bu kararın tenkitçileri tarafından belirtilmiştir. Platte Nehri güneyinde ve Omaha şehrinde yaşayan birçok kişi Amerikan İç Harbi sırasında güney Amerika Konfedere Devletleri sempatizanı idi. Bu nedenle Lancaster köyünün eyalet olma adayı "Nebraska Arazileri"nin başkenti olarak kabul edilmemesi için Lancasetr'in başkent olmasını istemeyenler acayip yeni bir taktik uygulamaya karar verdiler. Bu aleyhtarlar başkent olmak için teklifi edilmekte olan Lancaster köyünün isminin bir suikaste uğrayıp öldürülmüş olan Devletbaşkanı Abraham Lincoln anısına "Lincoln" ıdmine dönüştürülmesini yasama meclisinden geçirdiler. Çoğunluk "Konfedere Devletleri" sempatizanlarının Lincoln isimli bir başşehir kabul etmeyeceklerini ummaktaydılara. Fakat Nebraska Arazileri'nde yapılan halk oylamasında halkın çoğunluğu bu yeni isimli köyün yeni başkent olmasını kabul ettiler. Böylece aleyhtarların oyun taktiği yeni "Lincoln" köyünün Nebraska Arazileri başkenti olmasını önleyemedi. Sonra 1 Mart 1867'de "Nebraska Arazileri" "Nebraska adi altinda yeni bir ABD eyaleti olduğu zaman bu yeni eyaletin başkentinin de Lincoln olması kabul edildi.[1]

Turizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Görülecek yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Etkinlikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Lincoln şehir panaroması

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Lincoln ın History" (İngilizce). Nebraska-lincoln.com. 8 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Benzer Makaleler