Kurtalan Ekspres | |
---|---|
Başladığı yer | Türkiye |
Tarzlar | Anadolu rock, rock and roll |
Etkin yıllar | 1972-Günümüz |
İlişkili hareketler | Barış Manço, Cem Karaca |
Resmî site | http://www.kurtalanekspres.net/ |
Üyeler |
Ahmet Güvenç Cihangir Akkuzu Bülent Güven Cem Yalçınkaya Tolga Akyurt |
Eski üyeler |
Barış Manço Bahadır Akkuzu Mithat Danışan |
Kurtalan Ekspres, Barış Manço'nun 1972 yılında kurduğu ve ölümüne dek birlikte çalıştığı Anadolu rock grubu. Grup, ismini Haydarpaşa-Kurtalan hattında çalışan Kurtalan Ekspresi'nden almıştır.
Kurtalan Ekspres 1972'den bu yana çeşitli kişilerle çalışmıştır. Başlangıçta Murat Ses, Celal Güven, Caner Bora ile başlayan grup 1976'dan itibaren Kılıç Danışman ve Ahmet Güvenç'in katılımıyla devam etmiş, 1978'den sonra Ömür Gidel ve Bahadır Akkuzu da katılmıştır. Yıllarca Barış Manço'nun orkestralığını yürütmüş olan bu grup, Barış Manço'nun vefat etmesi üzerine Cem Karaca'yla çalışmaya başlamıştır. Kurtalan Ekspres, sahnelerin yanı sıra Manço'nun sunduğu televizyon programlarında da yer almıştır.
Kurtalan Ekspres, 1972'de Barış Manço tarafından kendisine plaklarda ve konserlerde eşlik edilmesi için kuruldu[1]. Grubun ilk kadrosunda uzun yıllar grupta kalacak baterist Nur Moray ve perküsyonist Celal Güven, Kaygısızlar'da Manço ile daha önce çalışmış baterist Ali Serdar ve gitarist Fuat Güner, daha sonra Kaygısızlar grubunun son yıllarında gruba dahil olan bas gitarist Özkan Uğur ve flütçü Erdinç Avcı bulunmaktaydı.[2] Grup, daha plak yapmadan eleman değişiklikleri yaşadı. İlk 45'likleri 1972 yılında çıkan "Ölüm Allah'ın Emri / Gamzedeyim Deva Bulmam" oldu. Bu 45'likte gitarda Ohannes Kemer ve Nezih Cihanoğlu, bas gitarda Özkan Uğur, davulda Nur Moray ve Engin Yörükoğlu, perküsyonda ise Celal Güven vardı. Grubun kadrosu sonraki yıllarda da değişmeye devam etti. Özellikle gitarda Kemer'e Kirkor Kalender, Mustafa Sarışın, Nurhan Özcan gibi farklı gitaristler eşlik etti. 1973 yılında daha önce Manço ile çalışmış Murat Ses, gruba klavyeyi getirdi. 1974'te bas gitara Mithat Danışan geçerken, Yörükoğlu'nun ayrılmasıyla Moray tek davulcu oldu. Aynı sene müziğini zenginleştirmek isteyen Kurtalan Ekspres, flüte Oktay Aldoğan'ı aldı. Bu dönemde Hey Koca Topçu, Lambaya Püf De, Kalk Gidelim Küheylan ve Gönül Dağı gibi Anadolu rock klasiklerini yayımlandı.
1975'te Barış Manço ilk uzunçaları olan 2023'ü çıkarırken, Kurtalan Ekspres'in adı da plakta geçiyordu. Bu kadro, Manço'nun tek filmi olan Baba Bizi Eversene'de de gözüktü. 2023 albümünden sonra Manço, Avrupa pazarına atılmaya karar verdi. Bu sırada da Kurtalan Ekspres'te bazı değişiklikler oldu. 1976'da Mithat Danışan'ın yerine bas gitara Ahmet Güvenç geldi. Güvenç, halen Kurtalan Ekspres'in bas gitaristi olup, bu grupta en uzun süre çalışmış müzisyen olmuştur. Klavyeler ise Kılıç Danışman'a teslim edildi. Son olarak da Nur Moray, gruptan ayrıldı. Bu kadro, George Hayes'in yönettiği orkestra ile birlikte Baris Mancho albümünü kaydetti. Bu albüm sonrası Manço Türkiye pazarına dönmeye karar verdi. 1978'de Ohannes Kemer gruptan ayrıldıktan sonra Kurtalan Ekspres'in gitaristi Bahadır Akkuzu oldu. Akkuzu, 2009'da hayatını kaybedene dek 30 yılı aşkın bir süre boyunca grubun gitaristliğine devam etti. Bu dönemde Manço, grubun adını değiştirmeyi teklif ettiyse de Güvenç ve Akkuzu, bu isimle müzik yapmaya devam ettiler.[3] Böylece, uzun süre aynı kalacak Kurtalan Ekspres kadrosu en sonunda ortaya çıktı.
1979'da Barış Manço Yeni Bir Gün albümünü çıkarırken Kurtalan Ekspres'in adı da ilk kez albüm kapağında geçti. Bu albümden sonra Kılıç Danışman, yerini Nejat Tekdal'a bıraktı. Üflemeli çalgılarda ise Aldoğan'ın yeri Serdar Ertürk ve Serdar Akatlar ile kapatıldı. 1981'de Sözüm Meclisten Dışarı albümü yayımlandı. Albümde Ekspres'in üç elemanı Güvenç, Güven ve Tekdal, daha sonra bir Manço klasiği olacak Dönence şarkısının müziğine beraber imza attılar. 1983'te ise bir diğer başarılı albüm olan Estağfurullah... Ne Haddimize! albümü yayımlandı. Yine klavyeci problemi yaşayan grup, Eski Bir Fincan şarkısında eski klavyecisi Kılıç Danışman'dan yardım alsa da albümün klavyelerinin bir kısmını Barış Manço kaydetti.
"Estağfurullah... Ne Haddimize!" albümünden sonra Kurtalan Ekspres, Barış Manço konserlerinde sanatçıya eşlik etse de isimleri albüm kapaklarında yer almadı. Grup, klavyeci problemini Belçikalı müzisyen Jean Jacques Falaise ile çözdü. Falaise, ayrıca askere gittiği için gruptan bir süre ayrı kalan Bahadır Akkuzu'nun eksikliğini 1985'te çıkan 24 Ayar albümünde kapatmaya çalıştı. Bu albümde çalmayan bir diğer Ekspres elemanı da Serdar Akatlar'dı. Bu albüm sonrasında Falaise, gruptan ayrıldı. Akkuzu ise gruba tekrar katılıp 1986'da çıkan Değmesin Yağlı Boya albümünün süpervizörlüğünü yaptı. Serdar Akatlar da gruba dönmüştü. Bu albüm uzun bir süre için Kurtalan Ekspres'in Barış Manço ile kaydettiği son albüm oldu. Albümde klavyeleri çalan Garo Mafyan, daha sonraki Manço albümlerini düzenlemeye başladı. 1988 tarihli Sahibinden İhtiyaçtan albümünde sadece Akkuzu'nun adı geçerken, bir sonraki sene çıkan Darısı Başınıza'da Akkuzu adece Kara Sevda şarkısının solosunu attı. Öte yandan Adam Olacak Çocuk programında Kurtalan Ekspres, Barış Manço'ya eşlik etti. Grup, 1990 yılında Barış Manço'nun vokalisti Özlem Yüksek ve stüdyo albümlerinde beraber çalıştığı Ufuk Yıldırım ile birlikte 1990 Eurovision Türkiye elemelerine katıldı. 1995'te çıkan Live in Japan adlı konser albümünün kapağında olmasa da içinde Kurtalan Ekspres'in uzun zaman sonra ismi geçti. Grup elemanlarının bazıları Manço'nun son albümü olan Mançoloji'de de çaldı.
Manço'nun boşluğunu bir süre Asrın Tuncer ve Cem Karaca ile dolduran Kurtalan Ekspres, 2003'te Akkuzu'nun vokaliyle ilk solo albümü olan 3552'yi yayınladı. Bu kaset yapma fikri Barış Manço vefat etmeden önceki dönemde çıkmış ancak Barış Manço'nun vefatı nedeniyle ertelenmişti. Ancak albüm arzulanan ilgiyi görmedi. Konserlere devam eden grup, 2008'de Bahadır Akkuzu'yu kaybetti. 2011 yılında ise Barış Manço, Cem Karaca ve Bahadır Akkuzu'yu anma adına farklı şarkıcıların ve sanatçıların vokal yaptığı Göğe Selam adlı bir albüm yayınladı. Albüm başarılı olunca, 2014'te aynı konsepti sürdüren Göğe Selam II yayımlandı.
Grubun 1976'dan bu yana bas gitaristidir. Şimdiye kadar Barış Manço dışında Bunalım, Yeraltı Üçlüsü, Cem Karaca ve Erkin Koray başta olmak üzere sayısız müzisyenle çalıştı. Berklee Jazz Akademisi mezunudur. En bilinen Manço hitlerinden Gülpembe'nin müziğine imza atmıştır.
Grubun gitaristi ve Manço'nun ölümünden sonra ise vokaliydi. Kurtalan Ekspres'e 1978'de katıldı. Manço'nun son yıllarında albümlerinde seslendirdiği Sakız Hanım - Mahur Bey, Al Beni, Gönül Ferman Dinlemiyor gibi şarkıların bestelerini yaptı. 6 Ağustos 2009 günü geçirdiği kalp krizi sonucu ölmüştür.
70'li yıllarda farklı Anadolu pop ya da rock gruplarında gitaristlik yapmış bir müzisyendir. Özellikle Barış Manço'yla uzun süre çalışmıştır. Manço'nun tek İngilizce albümü olan ve Belçika'da kaydedilen Baris Mancho albümünde de yer almış, bağlama, gitar ve yaylı tambur çalmıştır. Türkiye Ermenisi olan Kemer, Baba Beni Eversene filminde de yer almıştır. Kemer 16 Kasım 2012'de ölmüştür.
Grubun davulcusudur. Kendisi uzun yıllar Cem Karaca ve Erkin Koray'la çalışmıştır ve halen Erkin Koray ile çalmaya devam etmektedir. Müziğe 12 yaşında Beybonlar grubuyla başladı. 1975 yılında da Barış Manço & Kurtalan Ekspres'in Tarsus konserinde çaldı. Daha sonra Cem Karaca & Dervişan'a katıldı. Cem Karaca öldükten sonra tekrar birleşen Dervişan'ın yeni jenerasyonunda da davul çaldı. 19 Ekim 2020 akşam saatlerinde tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
25 Ekim 1979 Kadıköy doğumludur. 2005-2014 yılları arasında Apsent grubunun solistliğini yaptı. 2015 yılında Kurtalan Ekspres'e katıldı ama aynı yıl ayrıldı. 2016 yılında gruba geri döndü, Ekim 2017'de solo projesine odaklanmak amacıyla yeniden gruptan ayrıldı.
1979 yılında dünyaya geldi. Moral, Murat Durmaz, Turhan Yükseler Orkestrası'nda elektro gitar çaldı. 2013-2014 yılında Acil Servis'e solo gitaristlik yaptı. 2014 yılından beri Kurtalan Ekspres'in gitaristliğini üstlenmektedir.
15 Mayıs 1975 tarihinde doğdu. İlk rock grubunu 1990 yılında kurdu. Kör Talih, Objektif, Eyyam, Electric Circus, Gür Akad Band gruplarından sonra 2009 yılında Kurtalan Ekspres'e klavyeci olarak katılmasıyla müzik camiasında hatrı sayılır hale geldi. Grubun ilk döneminde elektro gitar ve klavyeyi beraber kullanarak dikkat çekti. Klavye, gitar, bas gitar ve vokal müzisyenliğini bir arada yapmaktadır. Stüdyo müzisyenliğinin yanı sıra reklam müziği de ayrı bir profesyonel uğraş alanıdır. Kendisine müzik camiasında "joker müzisyen" adı takılmıştır. Kurtalan Ekspres'in yeni düzeninde klavye-gitar çalmakta ve geri vokalleri de yapmaktadır.
1948 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Sırasıyla Yurdaer Doğulu Orkestrası, Kurtalan Ekspres, Dervişan ve Dostlar'da çalıştı. Gitar çalan sanatçı Panço adıyla bilinirdi. Uzun yıllar Barış Manço ile çalışan ünlü bas gitarist, Manço'nun vefatının ardından bir süre Cem Karaca ile çalışmıştır. 5 Mart 2016'da kalbine yenik düşerek ölmüştür.