Karacaören, Boyabat

Karacaören, Boyabat

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Karacaören
Sinop
Sinop
Ülke Türkiye Türkiye
İl Sinop
İlçe Boyabat
Coğrafi bölge Karadeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam 209
Zaman dilimi UTC+03.00 (TRS)
İl alan kodu 0368
Posta kodu 57200
Resmî site
[1]

Karacaören, Sinop ilinin Boyabat ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Karacaören köyü’nün bulunduğu yerin iskânı çok eskilere dayanır. Bir Türk köyü olarak da çok eskidir. Belki Karacaören adıyla değil ama, Karacaören’i kuranların büyüklerinin Orta Asya’dan gelen ilk atalarımızdan olduğu, Selçuklular döneminde ya da Aydınoğulları Beyliği Döneminde veya Osmanlı Devleti’nin ilk yıllarında buralara yerleştikleri tahmin edilebilir. Ancak buna dair elimizde bir belge yoktur. Köyün etrafında bulunan ve tarihi bilinmeyen çok sayıdaki mezarlık, kuruluşun bir hayli eski olduğunu bize göstermektedir.

Köyün eski adı, Karacaviran’dır. Bu isim 1963 yılında Karacaören olarak değiştirilmiştir. Osmanlı Döneminde Aydın Sancağı’na bağlı Bozdoğan kazasının bir köyüdür. Yenipazar 1957’de ilçe olancaya kadar da Bozdoğan’a bağlı kalmıştır. Bu nedenle 1957’den önce doğan büyüklerimizin nüfus cüzdanlarında doğum yeri olarak Bozdoğan yazar.

Karacaviran, Yörükosmanoğlu aşiretine bağlı bir cemâat adıdır. Bu cemâat, Türkmen Yörükleri Taifesi’ndendir. Osmanlı döneminde bu cemâat mensupları, Afyonkarahisâr’da, Âdilcevaz’da, Bolvadin’de ve Göksun’da yerleşmişlerdi[i]. Kayıtlarda Aydın’da bulunduklarına dair bir kayıt yoktur. Karacaviran adında bir cemâatin olması, Karacaören Köyü’nün de bu cemâatten olduğu anlamına gelmez. Çünkü Karacaören (Karacaviran) adı Türkiye’de en yaygın köy adıdır. Türkiye’deki yaklaşık 35.000 köyden 71’inin adı Karacaören’dir. Bu köyler Türkiye’nin her bölgesine yayılmıştır. Ordu’da, Kars’ta, Urfa’da, Ankara’da ve daha birçok ilde adı Karacaören olan köy vardır. Aydın’da bile üç köyün adı Karacaören’dir[ii]. Dolayısıyla bu köylerin hepsinin Karacaviran cemâatinden olduğunu söylemek zordur.

Adında viran/ören bulunan köylerin, genellikle terk edilen ve ören haline gelen bir köyün üstüne kurulduğu bilinmektedir.Zaten viran terkedilmiş köy demektir[iii]. Bu mantıkla hareket edersek, Karacaören köyü kurulmadan önce yerinde eski medeniyetlere ait bir köy öreninin olabileceği söylenebilir[iv]. olmuştur[viii]. Karacaören’in köy olduğunu gösteren, benim elde ettiğim ilk yazılı belge 1670 tarihli Tahrir Defteri’dir. Bu deftere göre köyün adı Karacaviran’dır ve yaklaşık 21 nüfusludur. Bu dönemde, aynı defterde bulunan Eğridere yaklaşık 36, Çavdar ise 45 nüfusa sahiptir. Defterde köyün yeri tam olarak belli değildir. Köyde sözü edilen salgın 1591’de Aydın’da meydana gelen veba salgını olmalıdır. Bu salgından sonra köyün şu andaki yerinde kurulmuş olması, 1670 yazımlarına da Karacaviran olarak geçmesi güçlü bir ihtimaldir. Yenipazar’ın da salgın hastalık nedeniyle Telozlar bölgesinden göç edenler tarafından kurulması ve 1530 tarihinin bilgilerini içeren 166 nolu Muhasebe-i Vilayet-i Anadolu Defterinde Karacaviran adlı köyün olmaması bizim tezimizi desteklemektedir[ix]. Sonuç olarak Karacaören köyü, tarihi çok eskilere dayanan, Türkler tarafından kurulan, bunu sürdürdüğü gelenek ve göreneklerle gösteren bir köydür[kaynak belirtilmeli].

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Sinop merkeze 94 km , Boyabat'a ise 4 km. uzaklıktadır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 209
1997 153

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Benzer Makaleler