IBM PC-DOS

IBM PC-DOS

Vikipedi, özgür ansiklopedi
PC DOS (IBM DOS)
PC DOS 1.10 screenshot.png
Geliştirici(ler) IBM
İşletim sistemi ailesi DOS
Kaynak türü Kapalı kaynak
Lisans Tescilli
Kullanıcı arayüzü Komut satırı

İsim tarihçesi[değiştir | kaynağı değiştir]

"PC DOS" isminin kullanıldığı işletim sistemleri:

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk DOS işletim sistemi de, ilk Bilgisayar ile doğmuş ve buna IBM neden olmuştur. Kişisel bilgisayar piyasasına giren IBM ürettiği Intel 8086/8088 işlemcili makine için bir işletim sistemi aramaya başlamıştır. O zaman hakim sistem CP/M olduğundan IBM de kullanmak istemiş ama Digital Research (daha doğrusu sahibi Gary Killdal) IBM firmasını küçük gördüğünden iş olmamıştır.

Başka dişe dokunur bir işletim sistemi olmadığından IBM işi sıfırdan o zaman küçük bir firma olan Microsoft'a sormuş ve Bill Gates balıklama dalmıştır. Ancak MS firmasının elinde hazır bir işletim sistemi yoktur. QDOS /Quick and Dirty OS) isimli sistemi almışlar ve CP/M uyunluluğu ekleyerek apar topar (ve bir sürü hata içeren ) DOS 1.0 sürümü ortaya çıkarılmıştır.

IBM bir hata yaparak (bu hata da MS devini ortaya çıkarmıştır) DOS sisteminin satış iznini Microsoft firmasına da vermiştir. DOS sisteminin Microsoft tarafından satılanı MS-DOS, IBM tarafından satılanı PC-DOS (veya IBM-DOS) adıyla bilinir.

DOS 3 sürümü dahil her şeyleri aynıdır, ancak daha sonra lisan sorunları, aşırı büyüyen Microsoft, IBM OS/2 yerine Microsoftun gizli gizli Windows 1.0 çalışmaları arayı açmıştır. Bundan sonra da iki sistem altında bazı farklılıklar ortaya çıkmaya başlamıştır.

MS-DOS son kullanıcıya yönelik özellikleri öne çıkarırken IBM-DOS ağ ve iş özelliklerini öne çıkarmıştır. Örnek olması açısından MS-DOS için temel sistem dosyaları MS-DOS.SYS ve IO.SYS iken IBM-DOS (veya PC-DOS) için IBMDOS.COM ve IBMBIO.COM dosyalarıdır.

Sürümler[değiştir | kaynağı değiştir]

X86 DOS işletim sistemi zaman çizelgelesi sürüm bilgileri için işletim sistemleri zaman çizelgesi bakın.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Benzer Makaleler