Eosen

Eosen

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Eosen, günümüzden 55,8± 0.2 ila 33,9± 0.1 milyon yıl önce arasında sürmüş bir jeolojik devirdir. Senozoik çağdaki Palaeojen dönemin ikinci bölümüdür. Eosen, Paleosen bölümün sonundan Oligosen bölümün başına uzanır. Eosenin başlangıcı ilk modern memelilerin ortaya çıkması ile tanımlıdır. Eosenin sonu ise Büyük Kopukluk (Fr.Grande Coupure) olarak adlandırılan büyük bir yokolum olayı olarak tanımlanmıştır (bu olay Sibirya'ya ve günümüz Chesapeake Körfezine çarpmış bir veya birkaç büyük göktaşı ile ilişkili olabilir). Diğer jeolojik devirler gibi Eosenini başı ve sonunu belirleyen katmanlar iyi tanımlıdır ama tam tarihleri belirsizdir.

Eosen adı Yunanca ἠώς (eos, şafak) ve καινός (kainos, yeni) sözcüklerinde gelir ve bu zamanda ortaya çıkan modern ('yeni') memeli fauna'ya değinir.

Stratigrafi[değiştir | kaynağı değiştir]

Eosen, geleneksel olarak erken (56-47.8 milyon yıl önce), orta (47.8-38 myö) ve geç (38-33.9 myö) alt bölümlerine ayrılır.[1] Karşılık gelen kayaçlar alt, orta ve üst Eosen olarak adlandırılır. İpresien aşaması aşağıyı (erken), Priaboniyen aşaması yukarıyı (geç) oluşturur; Lütesiyen ve Bartoniyen evreleri Orta Eosen olarak birleşmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Eocene Epoch | geochronology". Encyclopedia Britannica (İngilizce). Erişim tarihi: 4 Eylül 2021. 

Benzer Makaleler