Dereköy, Taşova

Dereköy, Taşova

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dereköy
Amasya
Amasya
Ülke Türkiye Türkiye
İl Amasya
İlçe Taşova
Coğrafi bölge Karadeniz Bölgesi
Nüfus
 (2010)
 • Toplam 260
Zaman dilimi UTC+03.00 (TRS)
İl alan kodu 0358
İl plaka kodu 05
Posta kodu 05800

Dereköy, Amasya ilinin Taşova ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Köy, Kozluca köyünden kaçan boğaların şimdiki Dereköy yerinde yeşillik içinde bulan köylüler burayı çok beğenirler ve ailelerini de yanlarına alarak buraya yerleşirler ve bu köye "Dereköy" adı verilir. Tam tarih bilinmemektedir.

Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Dereköy geleneklerinde Ramazan boyunca köyün meydanına toplanan köylüler, ateş yakarak etrafında sohbet eder ve hiçbir yerde yapılmayan "kül kömbesi" yapılır.

Yemek olarak cimcik aşı çorbası (soğuk olarak içilir), su böreği bilinen su böreklernden bir hayli değişik tat olarak tadılır (börek şerbetlenerek yenilir). Soğanlı, haşhaşlı, patatesli, kıymalı, çökelekli ve cevizli ekmekleri ayrı bir tat olarak bilinir. Bu ekmekler köy fırınında, köy kadınları tarafından yapılmaktadır.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Amasya il merkezine 55, Taşova ilçesine 7 Km. uzaklıktadır. Komşuları; kuzeyinde ALPARSLAN, doğusunda ULUKÖY, batısında TAŞOVA ve güneyinde ÇILKIDIR ve GEMBÜKÜ bulunmaktadır. Köyün ova olarak mevkiisi batısında, köyden 500 m yükseklikte Akseki mevkii adı verilen 500 dönümlük arazi bulunmaktadır. Genel olarak büyüklü küçüklü tepelerin çokluğu görülmektedir.

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyün iklimi, İç Anadolu ve Karadeniz'in ortasında kaldığı için geçiş iklimi görülmektedir. Genelde karasal iklim ağır basmaktadır. Yazlar kurak ve uzun, kışlar ise kısa ve soğuk geçmektedir. Ayrıca yazları köyde su sıkıntısı çekilmektedir.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyden büyük şehirlere göç nedeniyle köy, gittikçe nüfus kaybetmektedir.

Yıllara göre köy nüfus verileri
2010 260
2007 200
2000 249
1997 263

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır.

Geçim kaynakları; buğday, pancar, soğan, tütün, haşhaş, bamya, elma, kiraz ve şeftali dir. Ayrıca köyde hayvancılık yapılmakta olup pazarda satmak için yeterli sebzecilik de yapılmaktadır.

Altyapı bilgileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamakta, taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyonu vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. GSM hatları, köyün şekil olarak dere içinde kalması nedeniyle, köyün bazı yerlerinde net çekmemektedir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Benzer Makaleler