Dağtabaklı, Boyabat

Dağtabaklı, Boyabat

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dağtabaklı
Sinop
Sinop
Ülke Türkiye Türkiye
İl Sinop
İlçe Boyabat
Coğrafi bölge Karadeniz Bölgesi
Rakım 1,035 m (3.395 ft)
Nüfus
 (2000)
 • Toplam 41
Zaman dilimi UTC+03.00 (TRS)
İl alan kodu 0368
Posta kodu 57200
Resmî site
Dağtabaklı

Dağtabaklı, Sinop ilinin Boyabat ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Orta Asya'da yaşayan Oğuz Türkleri daha sonra batıya doğru göç etmişler, büyük bir bölümü de Hazar denizi üzerinden Anadolu’ya doğru gelip yerleşmişlerdir. İslamiyet'in kabulü ile birlikte özellikle Gazneli Mahmut zamanında Müslüman olan Oğuzlar'a Türkmen denilmiştir. Türkmen, Müslüman olan göçebe Oğuzlar'ın ikinci adıdır. Oğuz Türkleri, bugünkü Türkiye Türklerinin (Selçuklular, Osmanlılar, diğer Türkmen beylikleri ve boyları) atası sayılmaktadırlar. Yörük ise, göçebe yaşam tarzını seçmiş Türkmenlerdir. Bunlar da zamanla yerleşik hayat şekline dönmüşlerdir. köy insanı da Türkmen-Yörüklerdendir. Köyün kuruluşu da yaklaşık 300 ilâ 350 senelik bir geçmişe sahiptir.

Çanakkale ve İstiklal Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyün olduğu bölge daha önce Kastamonu Sancağı'na bağlı idi. Çanakkale Savaşı'nda en çok bu bölgenin insanları ölmüştür. Köyden Çanakkale’ye giden askerlerden hiçbiri geri dönmeyip yaşamını yitirmiştir. Gidip hayatını kaybedenlerden isimleri bilinenler şunlardır:

Dağtabaklı köyünden
Avzarağan’dan

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Dağtabaklı köyünün ilçeye olan uzaklığı 27, Sinop il merkezine olan uzaklığı 115 Boyabat'a uzaklığı yaklaşık 27 Kargı'ya uzaklığı yaklaşık 40, Ankara'ya Uzaklığı yaklaşık 380, İstanbul'a uzaklığı yaklaşık 650 km'dir

Ormanlık ve engebeli bir arazi üzerine kurulmuş olan köy, yeşillikler içindedir. Etrafını saran orman; meşe, çam ve gürgenden oluşur. Köyün Avzarağan adında yedi evden oluşan ayrı bir mahallesi vardır. Dağtabaklı, Engilekin ve Yanalak ile bir muhtarlık iken, 1960 yılında diğer köylerden ayrılarak tek başına muhtarlık olmuştur.

Komşu Köyler; güneyde Gövez, Çalpınar; doğuda Yeşilköy (Yanalak) Emiroğlu; batıda Keseköy Yaylası, Fındıcak; kuzeyde Kozluca, Oğulkadın, Kavacık, Engilekin.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

58 haneden oluşan köyün nüfusu göç nedeniyle hayli azalmıştır. Köyün yapısı tarıma fazla elverişli olmadığı için dışarıya büyük ölçüde göç vermiştir. Bu sebeple köyün nüfusu tamamen kaybolmaya yüz tutmuş durumdadır. Kış aylarında 8-9 kişinin kaldığı köye, yaz aylarında gurbetten gelenlerin çok olması nedeni ile nüfusu yüzleri bulmaktadır. Sürekli köyde kalan 10'a yakın aile mevcuttur. Yaz aylarında Ankara, İstanbul ve yurt dışında yaşayan hemşehriler tatillerini geçirmek üzere buraya gelmektedirler.

Yıllara göre köy nüfus verileri
2010 7
2007 10
2000 41
1997 65

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Benzer Makaleler