Cafer Çağatay

Cafer Çağatay

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cafer Çağatay
CaferCagatay.jpg
Kişisel bilgileri
Doğum tarihi 1 Ocak 1899(1899-01-01)
Doğum yeri İstanbul, Türkiye
Ölüm tarihi 24 Nisan 1991 (92 yaşında)
Ölüm yeri Türkiye
Mevkii Defans
Altyapı kariyeri
Fenerbahçe
Profesyonel kariyeri*
Yıllar Takım Maç (Gol)
Fenerbahçe
191?-1922 Altınordu İdman Yurdu
1922-1927 Fenerbahçe
Toplam 0 (0)
Millî takım kariyeri
1923-1927  Türkiye 7 (0)
* Yalnızca lig maçları ve gollerini içerir.

Ali Cafer Çağatay (1899 - 24 Nisan 1991), Türk futbolcudur. 1924 Yaz Olimpiyatları'na katılan kadroda yer aldı. Futbolu bıraktıktan sonra eczacılık yaparak hayatını sürdürdü. Fenerbahçe yönetim kurullarında da çeşitli görevler aldı. Türk udî, çellist, kemençezen ve bestekâr ve İstiklâl Marşı'nın ilk bestecisi olan Ali Rıfat Çağatay'ın oğludur.

Kulüp kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

1922-23 sezonunda oynanan Hilâl maçı öncesinde Fenerbahçe kadrosu. Ayaktaki oyunculardan soldan üçüncü sırada Cafer Çağatay yer almaktadır.

Futbola; Saint-Joseph Lisesi'nde talebe olduğu yıllarda Fenerbahçe'nin altyapı takımlarında (2. ve 3. tim) başladı, burada yetişti ve A takımına kadar yükseldi. Altınordu İdmanyurdu Kulübü kurulduğunda bu takıma geçti ve şampiyon kadrosunda yer aldı. 1922'de tekrar Fenerbahçe'ye döndü, Mütareke ve işgal yıllarında; işgal ordularının futbol takımlarını art arda perişan eden ve 1922-1923 sezonunda 58 gol atıp, hiç gol yemeden şampiyon olmak gibi dünya lig maçları tarihinde bugüne kadar eşi görülmemiş bir başarının sahibi olan kadronun tüm maçlarında yer almıştır. Her iki ayağını da kullanan; zamanının en iyi savunma oyuncularından olmasıyla A Millî Takım'a kadar yükselmiş ve Millî Takım'ın ilk defans oyuncularından birisi olmuştur. Cafer Çağatay, Fenerbahçe'ye geri döndüğü 1922 yılından; 5 sene daha futbol oynayarak 1927'de sahalara veda etti. 7 kez Milli Takım'da oynayan Cafer Bey, 106 kere de Fenerbahçe forması giydi.[1]

Genellikle sol bek ve sol kanat oyuncusu olarak oynadı. Fenerbahçe'de 106 maçta forma giydi ve 10 gol attı. Ayrıca İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden mezun olmuştur ve futbolu bıraktıktan sonra uzun müddet eczacılık mesleğini icra etmiştir.

Millî takım kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'nin ilk millî maçında Romanya'ya karşı (2-2) millî formayı giyen oyuncular arasında yer aldı.[2] Toplam 7 defa Millî Takım formasını giydi. 1924 Paris Yaz Olimpiyatlarına katılan A Millî Takım kadrosunda yer aldı. Sert oyun stilinden dolayı Fransız basınında adından çok bahsedildi ve Ona "Brute accompli" (Su katılmamış kasap) lâkabı takıldı.[3] Milli Takım'ın Kuzey Avrupa ülkelerinde yaptığı bütün maçlarda büyük başarı gösterdi. Cafer Bey, kendisiyle 1982 yılında futbol hayatı hakkında yapılan röportajda[4] şu sözleri dile getirmiştir:

Ben, Fenerbahçe futbol takımının birçok güçlü rakibi dize getirdiği bir devirde oynamış şanslı futbolculardanım. Aslında, futbola Fenerbahçe genç takımında başladım, bir süre Altınordu Kulübü'nde oynadıktan sonra Fenerbahçe'ye geçtim. Bizim devrimizde Fenerbahçe gerçekten de çok kuvvetli bir kadroya sahipti. Zeki Rıza Sporel'ler, Alaaddin Baydar'lar, Nedim Kaleci'ler... Büyük sükse yaptığımız altın bir çağ yaşadık. Düşünebiliyor musunuz, İstiklal Harbi senelerinde, 1922'de, İşgal Kuvvetleri takımını 1-0 yendiğimizde, ölüm-kalım mücadelesi veren milletimiz için büyük bir moral takviye olmuştu bu. Fenerbahçe, malumunuz, İstiklal Harbi'nde orduya silah kaçıran ve bu uğurda düşman işgaline hedef olan yegâne kulüptü. O yıllar bizim için hakikaten zaferlerle doludur. Fenerbahçe 1922-1923 futbol sezonunda hiç gol yemeden şampiyon oldu. 6-1'lik Aydınspor hezimetinden sonra sahalara dönsem mi acaba diye düşündüm..

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Saint-Joseph Bülten. Nisan 1991, Sayı 1. Röportaj: Nihal Ün
  2. ^ 26 Ekim 1923 Türkiye-Romanya maç raporu - TFF
  3. ^ https://www.sj.k12.tr/index.php/tr/component/content/article?id=1496:cafer-caatay
  4. ^ Koşan Adam, Eylül 2002, S. 42, 43

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Benzer Makaleler