Büyükkaraağaç, Boyabat

Büyükkaraağaç, Boyabat

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Büyükkaraağaç
Sinop
Sinop
Ülke Türkiye Türkiye
İl Sinop
İlçe Boyabat
Coğrafi bölge Karadeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam 52
Zaman dilimi UTC+03.00 (TRS)
İl alan kodu 0368
Posta kodu 57200
Resmî site
[1]

Büyükkaraağaç, Sinop ilinin Boyabat ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyün adı olan Büyükkaraağaç adı, köy kurulmadan önce köyün bulunduğu alanda yoğun olarak "karaağaç" kaplı olduğundan, bu ağaç cinsinden adını almıştır. Köyün hemen yakınında Düzkaraağaç bulunduğundan, iki köyün ayırt edilmesi için nüfusu daha fazla olduğundan Büyükaraağaç adını almıştır.köyün civarında çok sayıda tarihi eser vardır.

Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyün çeşitli külür ögeleri mevcuttur. Davul ve zurnası meşhurdur.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Coğrafi Konumu: Batı Karadeniz bölgesinde, sahilden yaklaşık 100 Km içerilerinde bulunan Büyükkaraağaç Köyü, Sinop ilinin güney batı ucunda yer almaktadır. Köy Sinop il sınırlarının Kastamonu ve Çorum il sınırları ile kesiştiği noktaya yakın bir bölgede bulunmaktadır. Köyün bulunduğu alanın deniz seviyesinden yüksekliği (rakımı) 1.250 metre civarlarındadır.

Ulaşım: Köyün Boyabat'a uzaklığı 33 km., Sinop'a uzaklığı 125 km.'dir. Köye diğer ulaşım yolları üzerinde bulunan Taşköprüye uzaklığı 45 km., Kargı'ya olan uzaklığı ise 42 km. düzeyindedir. Köyün İstanbul'a olan uzaklığı yaklaşık 650 km., Ankara'ya olan uzaklığı ise 320 km. civarındadır.

Altyapı Durumu: Köyde su şebekesi, Türkiye'de elektrik dağıtımı|elektrik ve telefon hakkı bulunmaktadır. Kanalizasyon şebekesi henüz kurulmamıştır. Köyün hemen hemen bütün alanlarında cep telefonu bağlantısı kurulabilmektedir. Cumhuriyet döneminin ilk okullarından biri olan köy okulu 1928 yılında eğitime başlamış ve 1994 yılında öğrenci yokluğu nedeni ile kapanmıştır. Civarın en eski ve en büyük camilerinden olan köy camisi de 1932 yılında inşa edilmiş olup hâlen hizmet vermektedir.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 52
1997 58

Bölgenin tamamında olduğu gibi Büyükkaraağaç Köyü yoğun bir göç kaybı dönemi yaşamıştır. Göçler nedeni bitme noktasına gelen köy nüfusu son yıllarda emekli olanların geri dönmeye başlaması ile birlikte tekrar nüfus almaya başlamış köyde yaşayan sayısı 60 kişiye ulaşmıştır. Kış mevsiminin soğuk günlerinde birkaç aylığına (Aralık-Mart sonu arası) Köyde yaşayan nüfus sayısı 11 kişiye kadar düşmekte, yaz aylarında ise köy nüfusu 150 kişiye kadar çıkmaktadır.

Altyapı bilgileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Altyapı Durumu: Köyde su şebekesi, Türkiye'de elektrik dağıtımı|elektrik ve telefon hattı bulunmaktadır. Kanalizasyon şebekesi henüz kurulmamıştır. Köyün hemen hemen bütün alanlarında cep telefonu bağlantısı kurulabilmektedir. Cumhuriyet döneminin ilk okullarından biri olan köy okulu 1928 yılında eğitime başlamış ve 1994 yılında öğrenci yokluğu nedeni ile kapanmıştır. Civarın en eski ve en büyük camilerinden olan köy camisi de 1932 yılında inşa edilmiş olup hâlen hizmet vermektedir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Benzer Makaleler