Bebekler (film, 2002)

Bebekler (film, 2002)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bebekler (film, 2002)
ドールズ
Yönetmen Takeshi Kitano
Yapımcı Masayuki Mori
Takio Yoshida
Yazar Takeshi Kitano
Oyuncular Miho Kanno
Hidetoshi Nishijima
Tatsuya Mihashi
Chieko Matsubara
Kyoko Fukada
Tsutomu Takeshige
Müzik Joe Hisaishi
Görüntü yönetmeni Katsumi Yanagishima
Kurgu Takeshi Kitano
Stüdyo Office Kitano
Dağıtıcı Shochiku
Çıkış tarih(ler)i 5 Eylül 2002 (2002-09-05) (Venedik Film Festivali)
12 Ekim 2002 (2002-10-12) (Japonya)
Süre 119 dakika
Ülke  Japonya
Dil Japonca

Bebekler (Japonca özgün adı: ドールズ (Dōruzu), İngilizce: Dolls) Takeshi Kitano tarafından yönetilen 2002 tarihli Japonya yapımı filmdir.[1] Film, üç ayrı aşk ilişkisini konu edindi.[1]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin merkezinde ilk hikâye yer almaktadır. Film geleneksel Japon kukla tiyatrosu Bunraku ile açılır. Film, Bunraku tiyatrosundaki hikâyelerinin film versiyonu olarak görülebilir. Filmde arka planda sembolik anlatımlar ve mevsim geçişleri yer almaktadır.

Temalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin ismi Bunraku tiyatrosundaki kuklalardan gelmektedir. Filmdeki karakterler ve hikâyeler Bunraku oyunlarından esinlenmiştir.[2] Filmin yönetmeni Takeshi Kitano filmi özellikle sanki tiyatro sahnesindeymiş gibi çektiğini söylemiştir. Filmdeki sonbahar sahnesinden kış sahnesine ani geçişi ise tiyatrodaki sahne değişimleri gibi olmasını istediği için bu şekilde çektiğini belirtmiştir. Filmin merkezindeki birbirlerine iple bağlı iki karakter, Matsumoto ve Sawako, yönetmenin yaşadığı mahalledeki iki kişiden esinlenilmiştir. Kitano onlara "bağlı dilenciler" adını vermiştir. Yönetmen ilk başta bu iki karakteri üstleri kirli ve dağınık görünümlü çekmeyi düşündüğünü ancak Japonya'daki dört mevsimin güzelliğini yansıtmak istemesi ve kostüm tasarımcısının renkli ve canlı kostümleri nedeniyle bundan vazgeçtiğini söylemiştir.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Pendergast 2000, ss. 110-112.
  2. ^ "Inviolable Attachments: Takeshi Kitano's Dolls" (İngilizce). 27 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2021. 
  3. ^ "The many faces of Takeshi Kitano". the Guardian (İngilizce). 29 Mayıs 2003. 20 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2021. 

Benzer Makaleler