Ayasofya (Selanik)

Ayasofya (Selanik)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Selanik'in Erken Hristiyan ve Bizans Anıtları
UNESCO Dünya Mirası
Αγία Σοφία, Θεσσαλονίκη 3859.jpg
Aya Sofya
Konum  Yunanistan
Kriter Kültürel: i, ii, iv
Referans 456
Tescil 1988 (12. oturum)
Bölge Avrupa ve Kuzey Amerika

Ayasofya veya Azize Sofya Kilisesi (Yunanca: Ἁγία Σοφία), Selanik'te bulunan dinî yapılardan biridir. Kilise olarak kurulup sonradan camiye dönüştürülen bu yapı, şehrin en eski yapılarından biridir ve UNESCO listesindedir. Üçüncü asırdan beri bu yerde bir kilise bulunmaktadır fakat şimdiki yapı 7. asırda inşa edilmiştir. İstanbul’daki Ayasofya örnek alınmıştır. Kilisenin içine ikonlar çizilmiştir. Binanın planı Yunan haçı şeklindedir ve orta Bizans devri mimarisinin en iyi örneklerinden biridir.

Selanik şehrini Sultan II. Murat 1430 senesinde Osmanlı Devleti topraklarına katınca kilise camiye çevrilmiştir ve bir minare eklenmiştir. Şehir 1912'de Yunanların eline geçince o dönemki adıyla Ayasofya Camii (veya Büyük Ayasofya Camii) tekrar, kiliseye çevrilmiştir. Minaresi yıkılmıştır.

1988 yılında Selanik'in on beş anıtı UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.[1][2]

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Paleochristian and Byzantine Monuments of Thessalonika". UNESCO. 21 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2012. 
  2. ^ "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ UNESCO: Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία Θεσσαλονίκης" (Yunanca). Hellenic National Commission for UNESCO. 24 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2012. 

Benzer Makaleler