Ağaköy, Biga

Ağaköy, Biga

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ağaköy
Çanakkale
Çanakkale
Ülke Türkiye Türkiye
İl Çanakkale
İlçe Biga
Coğrafi bölge Marmara Bölgesi
Nüfus
 (2007)
 • Toplam -
Zaman dilimi UTC+03.00 (TRS)
İl alan kodu 0286
İl plaka kodu 17
Posta kodu 17200

Ağaköy, Çanakkale ilinin Biga ilçesine bağlı bir köydür.

Ağaköy, Çanakkale ili Biga ilçesine bağlı, Bursa-Çanakkale yolu üzerinde; Biga'ya 9 km, Çanakkale'ye 80 km ve en yakın denize 20 km uzaklıkta bulunan bir muhacir köyüdür.

Ağaköy bir göçmen köyüdür. XVII. yy. başında Karesi (Balıkesir) yöresi Balya Kazâsı Arabacı, Değirmenci, Mancılık ve Deller Yörükleri padişah iskan fermanıyla Bulgaristan Razgrad Umurfakıh Köyü’ne (Umurköy) uç olarak yerleştirilmiştir. Demografik köken Kayı boyu Karakeçeli oymağına dayanmaktadır. 1293 (1877-1878) Plevne savaşı ardından Balkanlardan bu yöreye yoğun bir geri dönüş yaşanmıştır. Rus ve Bulgar soykırımından kaçan yüzbinlerce Müslüman göç yolunda yaşlı ve çocuk cesedi bırakarak şimdiki yerlerine ulaşabilmiştir. İşte Hamidiye de bunlardan biridir ve köyün yerleşim tarihi 1295’tir (1879). Sultan II. Abdulhamid’ten gelen köyün adı 1943 yılında zorla Ağaköy olarak değiştirilmiştir. Ağaköylüler, Rumî 1293’te göç edildiği için benzerleri gibi doksanüç muhaciri olarak anılır. Umurfakıh’tan ilk olarak altmış hane konmuş, izleyen göç dal-gasıyla köyün nüfusu artmıştır. Hamidiye’ye ilk yerleşenlerin Eskicuma’ya bağlı Umurköy’den iki aile olduğu ardından Ayazlar, Gagova ve Gerenli’den gelenlerin de bulunduğu bildirilmiştir. Ayaz-lar’dan göçenlerin bir bölümü Bozöyük-Çokçapınar Köyü ve Bergama-Aziziye’ye konmuştur. Umurfakıh muhacirlerinin yarısı ise Balıkesir-Tatlıpınar Köyü’ne (Deliyusuflar) yerleşmiştir. Son sayıma göre Ağaköy’ün nüfusu 1800’dür. Yazar: Osman KİBAR BİLGİ: Koca İsmail (İsmail Gezen), Ağaköy-1982 Köy halkı 1880 yıllarında Bulgaristan'ın Razgrad/Şumnu Umur,araplar köylerinden göç ederek (güneş gıda fabrikasının bulunduğu) koru mevkinde bulunan hamidiye mezrasının adını alarak şu anki bulunduğu yere yerleşmişlerdir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Ağaköy, ilk kurulduğundan itibaren Hamidiye olarak geçmektedir ama Biga ilçesinde bulunan Hamdibey mahallesiyle karışan postalar yüzünden köyün ismi Ağaköy olarak değişmiştir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Çanakkale iline 81 km, Biga ilçesine 9 km uzaklıktadır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre köy nüfus verileri
2009 6000
2007 2508
2000 1900
1997 1475

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Benzer Makaleler